A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/laboratorij.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na IRB-u otvoren Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku | Politika+
Znanost

PET/CT: Na IRB-u otvoren Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku

Hrvatska tim centrom, staje uz bok vodećim europskim zemljama

Piše: PolitikaPlus

Na Institutu Ruđer Bošković otvoren je Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku - prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji koji će omogućiti nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti te praćenje metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu.

 

Hrvatska tim centrom, staje uz bok vodećim europskim zemljama koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa.

Hrvatska tim centrom, staje uz bok vodećim europskim zemljama koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa, omogućuju korištenje metoda molekularne i nuklearne dijagnostike i komercijalnim korisnicima poput farmaceutske industrije, a kojima su one neophodne za praćenje razvoja i testiranje novih lijekova.

 

Zauzevši se za povezivanje gospodarstva i Instituta, ministar je dodao da znanstvena istraživanja moraju biti u ulozi stvaranja dodatne vrijednosti. Nikada nisam mislio da Institut treba ići u smjeru komercijalizacije, već mora ostati stožerna znanstveno-istraživačka institucija za fundamentalna istraživanja, kazao je ministar podržavši i pojedine segmenate Instituta, kao što su spin off tvrtke koje Institut ima u svome vlasništvu.

 

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak podsjetila je da je Institut jedan od potpisnika projekta Science & Technology, koji su ministarstvo znanosti i financija pokrenuli sa Svjetskom bankom. Iz toga je projekta za Ruđer proizašlo više vrijednih projekata, kao što je više spin off tvrtki, znanje prijenosa tehnologije, vrijedna oprema te današnji Centar.

 

-Država od dobivenog kredita vraća 65 posto sredstava a Institut 35 posto, kazala je Ramljak istaknuvši da će Centar postaviti Institut na europsku znanstvenu kartu.

 

Podsjetila je da je u svibnju ove godine u prostorije Centra postavljena 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema - mini PET kamera za male laboratorijske životinje.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

institut ruđeer boškovi, danica ramljak