A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/Cvijet%20bitke001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Deset hrvatskih filmova na slovenskoj 'Animateci' | Politika+
Kultura

SVIJET ANIMACIJE: VIDEO Deset hrvatskih filmova na slovenskoj 'Animateci'

Animateka se održava svake godine početkom prosinca

FOTO: 'Cvijet bitke'
Piše: PolitikaPlus/Hina

Deset hrvatskih animiranih filmova uvršteno je u natjecateljske programe međunarodnog festivala animiranoga filma "Animateka", usmjerenog na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, koji će se održati od 5. do 11. prosinca u Ljubljani i od 12. do 18. prosinca u Mariboru.

 

U natjecateljski program filmova za djecu "Slon" uvršten je film "Ješka" Dinka Kumanovića, a za nagrade europskih studentskih filmova natjecat će se film "Lisica" Petre Zlonoge, nastao u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Konkurencija kratkih animiranih filmova obuhvaća 45 radova, a od hrvatskih naslova tu su "Cvijet bitke" Simona Bogojevića Naratha, "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića, "Nova hipi budućnost" Dalibora Barića, "Ornament duše" Irene Jukić Pranjić, "Helixbauhaus" Gorana Trbuljaka, "Šest" Darka Masneca, "O snu" Lucije Mrzljak i "Soba" Ivane Jurić, najavio je Hrvatski audiovizualni centar.U natjecateljski program filmova za djecu "Slon" uvršten je film "Ješka" Dinka Kumanovića, a za nagrade europskih studentskih filmova natjecat će se film "Lisica" Petre Zlonoge, nastao u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.Još šest filmova prikazat će se u ostalim programima osmog izdanja festivala "Animateka", koji je osnovan 2004. nastavljajući tako mjesečne programe animiranih filmova Slovenske kinoteke, koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor festivala.

 

Program istočnooeuropskih i srednjoeuropskih filmova "Panorama" donosi filmove "Pas/Zec" Nebojše Slijepčevića, "U lancima" Daniela Šuljića, "Živica" Zorana Mužića i "Escargot" Manuela Šumberca.Animirani film "Miramare" Michaele Mueller bit će prikazan u okviru programa Cartoon East posvećenog nagrađenim filmovima na najvećim regionalnim festivalima animiranog filma. "Miramare" je prošle godine osvojio Grand Prix Animateke, a prikazuje s još nekoliko nagrađivanih djela.Popratni program "Animirani film, glazba, zvuk" donosi hrvatski animirani film "Satiemanija" Zdenka Gašparovića, nastao 1978. u produkciji Zagreb filma."Animateka" se održava svake godine početkom prosinca u Kinodvoru i Slovenskoj kinoteci, a od 2010. godine i u mariborskom kinu Udarnik.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

natjecateljski program, hrvatski filmovi, slovenija, animateka, animirani film