Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Terminski indeksi najava dobrog raspoloženja na Wall Streetu

Investitore ohrabruju i najave njemačke kancelarke Angele Merkel da se europski čelnici pripremaju za uspostavu čvršće fiskalne unije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki terminski indeksi danas su snažno porasli, ukazujući na pozitivno raspoloženje na Wall Streetu uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 13,00 sati u plusu 153 boda, a tehnološki Nasdaq 30 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je na dobitku 16,7 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora. Nove smjernice investitorima će dati današnja objava američkog ministarstva rada o zaposlenosti u studenome.

„Današnji fokus investitora trebao bi biti na SAD-u, jer se očekuje znatan rast zaposlenosti, što bi bio još jedan u nizu ohrabrujućih američkih gospodarskih pokazatelja“

Ekonomisti procjenjuju da je najveće svjetsko gospodarstvo kreiralo 122.000 novih radnih mjesta, što je za 42.000 više nego u listopadu. Ipak, to vjerojatno neće utjecati na stopu nezaposlenosti koja bi, procjenjuju, mogla ostati na 9 posto.

„Današnji fokus investitora trebao bi biti na SAD-u, jer se očekuje znatan rast zaposlenosti, što bi bio još jedan u nizu ohrabrujućih američkih gospodarskih pokazatelja“, pišu stratezi Commerzbanka u bilješci svojim klijentima.

Investitore ohrabruju i najave njemačke kancelarke Angele Merkel da se europski čelnici pripremaju za uspostavu čvršće fiskalne unije, kao i medijski napisi da je Europska središnja banka (ECB) spremna pozajmiti novac Međunarodnom monetarnom fondu u nastojanju da se ublaži dužnička kriza u eurozoni.

U očekivanju ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, i na europskim burzama prevladava dobro raspoloženje.

Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 1,68 posto, frankfurtski DAX 1,75 posto, a pariški CAC 1,93 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, ANGELA MERKEL, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, NASDAQ, S&P 500