A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izbori-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mali priručnik za glasovanje, pet minuta prije ponoći: ZA koga i PROTIV koga? | Politika+
IVAN HRSTIĆ

PRED ŠUTNJU: Mali priručnik za glasovanje, pet minuta prije ponoći: ZA koga i PROTIV koga?

Za pretpostaviti je da USKOK u ovo doba više ne radi, pa jedina prilika za probijanje šutnje ostaju samozvani hakeri.

Piše: Ivan Hrstić

Za pretpostaviti je da će USKOK i DORH u ovo doba više ne rade, pa tako jedina prilika za probijanje predizborne šutnje ostaju samozvani hakeri koji ovih dana zabavljaju javnost svojim prijetnjama.

Večeras je zadnja prilika da politički protivnici pošalju poruke izbornom tijelu, iako je gotovo nevjerojatno da bilo što što oni mogu reći u ovom trenutku može promijeniti mišljenje ijednog građanina Hrvatske. No, evo i ja pišem ovu kolumnu pet do dvanasest jer jedino ono što bi u ovom trenutku svi trebali poručiti je - iziđite na izbore!

Iziđite na izbore, glasovali ZA ili glasovali PROTIV - to je samo vaš glas i vaš stav i možete s njim što god želite.

Hvala Bogu, dosta je svakodnevnog pumpanja anketama, hrvatskim građanima više nitko ne može reći za koga će glasovati, oni su svoje mišljenje odavna stvorili, no zasigurno ima onih koji još nisu sigurni ima li uopće smisla da nedjeljni odmor pokvare odlaskom na birališta - neki zato što smatraju da je ionako sve već riješeno, neki zato što vjeruju da nitko zapravo nije ni zaslužio njihov glas.

No, činjenica je - i oni koji ne izlaze na izbore zapravo glasuju, izborni sustav je takav da će njihovi glasovi biti podijeljeni prema odnosu snaga u svakoj izbornoj jedinici. Zato ću ponoviti otrcanu frazu - iziđite na izbore, da ne bi drugi glasovali za vas.

Možete glasovati ZA HDZ, ako vam se tako digne, možete isto tako glasovati PROTIV HDZ-a, ako smatrate da se ta stranka nikako ne smije izvući nekažnjeno.

Iziđite na izbore, glasovali ZA ili glasovali PROTIV - to je samo vaš glas i vaš stav i možete s njim što god želite.

Možete glasovati ZA HDZ, ako vam se tako digne, ako smatrate da je to stranka koju treba još jednom nagraditi za sve povijesne zasluge i očuvanje nacionalne samosvijesti, ili pak iz pukog inata svima. Možete isto tako glasovati PROTIV HDZ-a, ako smatrate da se ta stranka nikako ne smije izvući nekažnjeno zbog toga što su i opet profućkali šansu koju im je nakon prethodne kazne hrvatski narod ponovno pružio te da im reći da ne mogu tek tako oprati ruke od ljudi u vrhu stranke koji su joj ponovno uprljali ime.

Možete glas dati Kukuriku koaliciji, bilo zato što ste čvrsto ZA nju, vjerujući da je to trenutno jedina snaga koja u ovom teškom raazdoblju može organizirano i kvalificirano preuzeti vlast, preuzeti kormilo države i pokušati nas odvesti u željenom pravcu. No, možete glasovati ZA Kukuriku već i samo zato što ste PROTIV HDZ-a.

Ako ste  pak jednako PROTIV Kukurikua kao i PROTIV HDZ-a, svoj glas slobodno možete dati i nekima koji tek moraju dokazati svoje vrline i otkriti svoje mane.

Ako ste  pak jednako PROTIV Kukurikua kao i PROTIV HDZ-a, svoj glas slobodno možete dati i nekoj od manjih parlamentarnih stranaka, onih koje imaju šansu vratiti se u Sabor i dati svoj doprinos, pozitivan ili negativan, kako tko, razvoju demokracije u Hrvata. Možete povjerovati i nezavisnim listama i novim političkim zvijezdama, poput Ljube Jurčića, Dragutina Lesara, don Ivana Grubišića, ili nekoga četvrtoga, ne zato što mislite da oni mogu pobijediti, nego zato što bi možda u Saboru bilo dobro čuti i njihov glas.

Možete odlučiti da ćete birati samo među onima koji imaju realne šanse da budu izabrani, a možete isto tako odlučiti dati ga nekome tko nema baš nikakve šanse, ako time šaljete nekakvu poruku.

No možete i pokušati potpuno ignorirati sve te stranačke skraćenice i dobro pročitati imena s njihovih lista i zaokružiti samo one liste na kojima prepoznajete sposobne i čestite ljude koji misle vlastitom glavom. Daj bože da takvih ima.

Možete isto tako odlučiti da nije vrijeme za političke nepoznanice i ljude koji tek moraju dokazati svoje vrline i otkriti svoje mane, pa se opet vratiti na početak priče i birati između dvije glavne opcije - ZA ili PROTIV HDZ-a ili pak ZA ili PROTIV Kukuriku koalicije. No možete i pokušati potpuno ignorirati sve te stranačke skraćenice i dobro pročitati imena s njihovih lista te zaokružiti samo one liste na kojima prepoznajete sposobne i čestite ljude koji misle vlastitom glavom.

Daj bože da takvih ima. A ako mislite da je tako bolje, možete birati čak i one koji imaju najzbijenije stranačke redove i najposlušnije stranačke vojnike.

Ako ste krajnje očajni, možete ponovno pročitati i njihove programe, no to ipak ne preporučujemo, jer većina je napisana samo da zvuči koliko-toliko dobro na prvo slušanje, a ne zato što donose neki suvisao sadržaj.

Sve je to vaše pravo, zašto ne, to je vaš glas! Dakako, sasvim legitimno je i ostati doma ili otići na izlet, no, svakako prije toga odvažite u sebi na koji način želite hrvatskim političarima reći što o njima mislite. I na koji način će se to najglasnije čuti.

Najbolji način za to je ipak da promišljeno odaberete svoju opciju, birajući prema vlastitoj savjesti i odgovornosti. Zato na koncu još jednom: Iziđite na izbore, pošaljite vašu poruku!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predizborna šutnja, kukuriku, hdz, izbori