Hrvatska

KRITIKE: Obitelj Salpietro o Horvatinčiću: Obećao je odštetu, a sad šuti

U Italiji su nezadovoljni ponašanjem hrvatskog poduzetnika koji je kazao kako da je ponudio odštetu, priznao bi i krivnju, što neće učiniti.

Piše: PolitikaPlus/VLM

Zatražit ćemo zapljenu imovine Tomislava Horvatinčića, kazao nam je talijanski odvjetnik Luigi Pasini, koji zastupa djecu poginulog bračnog para Salpietro. Podsjetimo, sredinom kolovoza ove godine kod otočića Maslinovika pokraj Primoštena gliser poduzetnika Tomislava Horvatinčića udario je u jedrilicu "Santa Pazienza" i usmrtio talijanski bračni par Francesca Salpietra (63) i Mariellu Patelli (61).

 

Njihova djeca, Federico Salpietro (27), menadžer u Dieselu u Vicenzi, i Gaia Salpietro (22), studentica ekonomije na milanskom sveučilištu Bocconi, putem svoga odvjetnika Pasinija sada traže zapljenu Horvatinčićeve imovine, ogorčeni što nije platio odštetu. Naime, Tomislav Horvatinčić, kako tvrdi Pasini, zatražio je sastanak s njim pa je nedavno i posjetio Padovu.

 

– Stigao je zajedno s prijateljima, odvjetnikom i svojom djevojkom, kako bi nam rekao da se kaje za ono što je učinio i ponudio plaćanje odštete – rekao je Pasini, dodajući kako im se Horvatinčić činio iskrenim.

 

– Kazao je i da je otišao i u Međugorje moliti za oprost. Povjerovali smo mu. Najavio je da će platiti odštetu, no to se nije dogodilo. Nakon nekog vremena kontaktirao sam s njegovim odvjetnikom, no s vremenom nam se više nisu javljali – kaže Pasini, koji će zapljenu Horvatinčićeve imovine tražiti putem hrvatskog suda, ali pokrenut će i postupak na talijanskom sudu, koji je mnogo stroži kada je riječ o novčanim odštetama.

 

Poduzetnik Tomo Horvatinčić potvrđuje pak da je s djevojkom bio u Padovi te da se došao pokloniti žrtvama, no motiv sastanka, kaže, nije bila odšteta, već izražavanje sućuti i susret s djecom žrtava.

 

"Molim se svaki dan"

 

– Budući da nisam bio na pokopu jer sam bio u pritvoru, ali bili su moji sinovi, pošao sam na grob pomoliti se, zapaliti svijeću i izraziti žaljenje. Sućut sam želio izraziti i osobno djeci, međutim došao sam samo do odvjetnika Pasinija – kaže Horvatinčić te dodaje:

 

– Nije istina je da sam ponudio odštetu jer bi to značilo da priznajem krivnju, a cijeli je slučaj na sudu i čeka se vještačenje. Ono što sam ponudio jest novčana pomoć moje zaklade Gaii, nevezano za cijeli slučaj, da lakše preživi studentske dane. I pomoći ću im, i Gaii i Federicu, kakva god presuda bila – rekao nam je optuženi poduzetnik, dodajući da ne prođe dan da se ne sjeti talijanskog para nastradalog u nesreći.

 

Što se pak tiče navoda o zaplijeni imovine i potraživanja s talijanske strane, Horvatinčić tvrdi da o tome zasad ne zna ništa i da je to stvar kojom se moraju baviti odvjetnici, piše Večernji list

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

odšteta, gliser, horvatinčić