A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izbori_kutija_glasanje.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DIP: Izbori u inozemstvu protječu u redu | Politika+
Hrvatska

POČELO JE : DIP: Izbori u inozemstvu protječu u redu

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika sa 15 stranačkih lista.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora koji se, zbog vremenske razlike, u inozemstvu održavaju danas i sutra, u 52 države na 124 biračka mjesta, protječu u redu i za sada nisu zabilježeni nikakvi incidenti niti nepravilnosti, doznaje se popodne u Državnom izbornom povjerenstvu 

 

Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

DIP nije imao ni prijave o kršenju izborne šutnje u inozemstvu, izjavila je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

 

Izbori u inozemstvu se zbog vremenske razlike održavaju 3. i 4. prosinca.

 

Prvi su na izbore jučer u 19 sati po srednjeeuropskom vremenu izašli birači na Novom Zelandu na jednom biračkom mjestu u Aucklandu, a izbori se završavaju 5. prosinca u 4 sata ujutro u SAD-u nakon što se zatvori biralište u Los Angelesu.

 

U Bosni i Hercegovini, gdje ima najviše biračkih mjesta, 30 od ukupno 124, do 12 sati je u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci glasovalo 2.497 birača.

 

U Njemačkoj su u Berlinu, Hamburgu, Munchenu, Stuttgartu i Düsseldorfu glasovala 783 birača, dok se čekaju podatci za Frankfurt.

 

U Australiji su u Canberri, Sydneyu i Perthu glasovala 473 birača, a podatci za Melbourn se još čekaju.

 

Za ostala biračka mjesta, također još se čekaju podatci.

 

Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

 

Osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se ondje zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.

 

Prošlogodišnjim promjenama hrvatskog Ustava određeno je da će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na predstojećim i budućim izborima glasovati isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u zemljama u kojima imaju prebivalište.

 

Od glasnogovornika DIP-a Hrvoja Sadarića doznaje se da zasad u Hrvatskoj nije bilo nikakvih značjanijih primjedbi zbog kršenja izborne šutnje koja je počela u ponoć, i tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba.

 

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, u nedjelju 4. prosinca u 19 sati.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

australija, sad, bih, dijaspora