A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gong-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prvi izborni dan u inozemstvu miran, slab odziv birača! | Politika+
Hrvatska

GONG: Prvi izborni dan u inozemstvu miran, slab odziv birača!

Prvi izborni dan na biračkim mjestima u inozemstvu protekao je mirno, uz slab odziv birača, priopćio je večeras GONG

Piše: PolitikaPlus

Do 19,30 sati GONG je zaprimio 30-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izbore šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine. Ima i agitiranja protiv određenih stranaka i kandidata, a u usporedbi s prijašnjim kršenjima izborne šutnje, današnja su manjeg intenziteta, kaže se u priopćenju GONG-a.

 

Izbornu šutnju su podjednako kršile veće i manje stranke, a to su činile, navodi GONG, dijeljenjem poklona s vizualnim identitetom stranke, lijepljenjem plakata, dijeljenjem letaka, "čak i ispred jednog izbornog mjesta u inozemstvu". GONG je dobio dojave da je bilo uputa o glasovanju sms porukama, na Facebooku i telefonom putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku, te da je tijekom mise u Županji bilo agitiranja predstavnika Katoličke crkve.

 

Biračka mjesta u inozemstvu u subotu i nedjelju promatra ukupno 27 GONG-ovih promatrača: u Bosni i Hercegovini 19, Srbiji tri, Nizozemskoj dva, te po jedan promatrač u Švicarskoj, Njemačkoj i Kanadi.

 

GONG još jednom podsjeća da je poštivanje izborne šutnje obvezno i poziva sve političke stranke i kandidate da se suzdržavaju od bilo kakvih promotivnih aktivnosti. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje, dodaje se u priopćenju.

 

Također podsjeća još jednom da su poslodavci dužni osigurati zaposlenicima slobodno vrijeme za glasovanje, da stariji, nemoćni i bolesni, trudnice i osobe s posebnim potrebama mogu zatražiti dolazak članova biračkog odbora. Lokaciju određenog biračkog mjesta, građani mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave.

 

Sve daljnje informacije o svojim aktivnostima (priopćenja, rezultati PVT-a, vodiči i upute građanima...), GONG objavljuje na svojoj internetskoj stranici www.gong.hr i na Facebook stranici.

 

Napominje da je za sva pitanja i informacije o izbornom procesu nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP) RH, dostupno na telefonima (01) 4569 712 ili (01) 4569 713, e-mailu dip@izbori.hr te putem internetske stranice www.izbori.hr

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijaspora, birači, birališta, gong