Hrvatska

Svjetske agencije o hrvatskim izborima : Svjetske agencije o hrvatskim izborima: U prosjeku 29 kandidata za svako zastupničko mjesto

To je rekordan broj kandidata na nekim izborima od 1991. godine.

Piše: P/H

Svjetske i regionalne novinske agencije objavile su u nedjelju prijepodne vijesti o otvaranju birališta na hrvatskim parlamentarnim izborima.

Britanski Reuters u najavi izbora piše da novu vladu očekuju teški zadaci na gospodarskom oporavku zemlje. Navodeći veliku nezaposlenost i visok dug, agencija navodi da će nova vlada morati fiskalno konsolidirati zemlju i odlučno krenuti u provedbu nužnih reforma.

Francuski AFP naglašava da će se na ovim izborima odlučiti koja će vlada voditi Hrvatsku u Europsku uniju, navodeći da je datum ulaska 1. srpnja 2013. godine. Agencija dodaje da će pet dana nakon izbora Hrvatska u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju.

Slovenska agencija STA navodi da je u utrci za 151 zastupničko mjesto 4359 kandidata, odnosno otprilike 29 za jedan mandat, što je rekordan broj kandidata na nekim izborima od 1991. godine. Agencija piše da se očekuje odaziv od 70 posto.

Srpske novinske agencije Tanjug i Beta u svojim opširnim najavama izbora u Hrvatskoj navode i detaljne podatke o glasovanju hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj na šest biračkih mjesta u Beogradu i u Subotici. Prenose se i podaci o slabom odazivu prvog dana glasovanja.

Talijanska ANSA, među ostalim, ističe da pravo glasa ima 400 tisuća Hrvata u inozemstvu i da se prvi izborni rezultati očekuju već večeras. O izborima u dijaspori piše i austrijska APA, ističući da je prvog dana glasovanja, u subotu, odaziv bio jako nizak.

Sve agencije objavile su i svoja predviđanja izbornih rezultata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori