A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-crnic-vrhovni-sud-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Crnić: Izborna šutnja je besmislena, treba je ukinuti ili uvesti zatvorske kazne! | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Crnić: Izborna šutnja je besmislena, treba je ukinuti ili uvesti zatvorske kazne!

DIP ionako ne može ništa - da neka stranka danas krene s kampanjom, dobila bi samo moralnu osudu.

FOTO: Ivica Crnić
Piše: PolitikaPlus

Veliko je pitanje ima li izborna šutnja uopće svrhu. Birači su mjesecima i prije raspisivanja izbora izloženi nasrtaju stranačkih poruka i uistinu, hoće li dan prije izbora ili 43 sata prije toga biti pošteđeni toga kako bi u miru razmislili, nije od presudnog značaja, ne znači ništa, rekao je bivši predsjednikk Vrhovnog suda u razgovoru za Jutarnji list.

Kako funkcioniraju pravni mozgovi pokazuje to što se Crnić zalaže za ukidanje predizborne šutnje kao zastarjelog instituta, a istovremeno se zalaže za uvođenje - strogih kazni, kako bi se na taj način taj institut barem na neki način učinilo smislenim.

- Ne vidim da nam je predizborna šutnja uopće potrebna kao institut. Ovakav institut predizborne šutnje kakav imamo za mene je samo jedna deklaracija koja znači da budete savjesni i pošteni. DIP ne može učiniti ništa da bi kaznio one koji krše predizbornu šutnju, kaže Ivica Crnić.

DIP ionako ne može učiniti ništa da bi kaznio one koji krše predizbornu šutnju, da neka stranka danas krene s kampanjom završila bi vjerojatno samo s moralnom osudom, kaže Crnić. No, kako funkcioniraju pravni mozgovi pokazuje to što se Crnić zalaže za ukidanje predizborne šutnje kao zastarjelog instituta, a istovremeno se zalaže za uvođenje - strogih kazni, kako bi se na taj način taj institut barem na neki način učinilo smislenim(?!?). Zakoni Crniću očito nemaju smisla ako nekoga ne mogu odvesti u zatvor. Priznajući da velikim strankama ne bi bio problem platiti novčanu kaznu, založio se za uvođenje zatvorskih kazni 'ne dulje od šest mjeseci (doduše, rečeno kroz smijeh) za odgovorne za kršenje predizborne šutnje.

Pri tom valja istaknuti da je predizborna šutnja zakonski propisana tek u manjem broju zemalja, u mnogima bi se njezino uvođenje smatralo povredom slobode izražavanja slobodnog mišljenja.

S druge strane, nitko ne postavlja pitanje - nisu li birači zaslužili da ih se barem 24 sata prije izbora pusti na miru te da prestane paljba ne samo od strane mora stranaka i strančica, već i medija, koji se osjećaju prisiljeni temu eksploatirati do krajnjih granica i često preko granica dobrog ukusa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrhovni sud, izborna šutnja, izbori, predizborna šutnja, ivica crnić