Hrvatska

IZBORI: DPA: Pobjeda Kukuriku koalicije mogla bi biti Pirova pobjeda

"Međunarodni rejting Hrvatske i ovdašnjih banaka bi nakon izbora mogao još pasti."

Piše: PolitikaPlus/Deutsche Welle

U najavama izbora u Hrvatskoj, mnogi njemački i europski mediji su gotovo sigurni kako će vladajući HDZ izgubiti izbore. Ali i ovdašnji mediji upozoravaju kako bi i pobjeda Kukuriku koalicije mogla biti Pirova pobjeda.

"Politički potres u Hrvatskoj", "Hrvatska bira novu vladu lijevog centra", "Očekivana pobjeda oporbe ove nedjelje" - samo su neki od naslova izvješća svjetskih novinskih agencija i koje, uglavnom kratkim vijestima, prenose tiskani mediji. Za današnja izdanja se nude i izjave socijaldemokrata Zorana Milanovića da će Hrvatsku voditi "poštenije i učinkovitije" te da je uvjeren da će nova koalicija uspjeti ispuniti to obećanje.

DPA: "U svakom slučaju, na tisuće radnika bi moglo ostati na cesti. Međunarodni rejting Hrvatske i ovdašnjih banaka bi nakon izbora mogao još pasti, makar je već i danas tek malo iznad statusa rizičnog ulaganja, smatraju strani stručnjaci u Zagrebu."

S druge strane, njemački mediji iscrpno navode i razloge pada popularnosti HDZ-a. Tako i Deutschland Radio, u članku pod naslovom "Hrvatska vječita vladajuća stranka pred prazninom" objašnjava da su "Hrvati razočarani svojim političarima, prije svega najvećom vladajućom strankom". "Dva desetljeća je HDZ bio gotovo sinonim neovisne Hrvatske. Ukupno je 17 godina vladala zemljom i bio je nedjeljivo isprepleten s državom i društvom. Ali na ovim izborima stranci prijeti pad u potpunu nevažnost", objavljuje informativni Deutschland Radio.

"Predsjednica vlade Jadranka Kosor je istakla borbu protiv korupcije kao svoj glavni cilj", nastavlja isti medij i dodaje da će je "baš nedavno otkriveni skandali podmićivanja koštati mnogo glasova." Deutschland Radio citira i Žarka Puhovskog izjavom da će "HDZ izgubiti izbore zbog najboljih stvari koje je učinila ova vlada. Naime, ova je vlada pod Jadrankom Kosor doista stvorila situaciju u kojoj mnogi funkcionari stoje pred sudom, što se ne može vidjeti niti u jednoj drugoj državi, a da se prije toga nije dogodio državni udar."

ŽARKO PUHOVSKI:  "HDZ će izgubiti izbore zbog najboljih stvari koje je učinila ova vlada. Naime, ova je vlada pod Jadrankom Kosor doista stvorila situaciju u kojoj mnogi funkcionari stoje pred sudom, što se ne može vidjeti niti u jednoj drugoj državi, a da se prije toga nije dogodio državni udar."

Agencija France Press također najavljuje promjenu vlade u Hrvatskoj i citira nekoliko građana: "Prije sam glasovala za HDZ, ali sad više neću zbog svih tih afera od kojih se mnogi još moraju otkriti i zbog svih tih potkupljivanja". Ova Hrvatica priznaje da se počelo s rasvjetljavanjem tih slučajeva, ali i smatra kako su "počeli čistiti prekasno." Druga građanka najavljuje novinaru da će "glasovati za koaliciju, mada oni nisu moj idealni izbor". Ona se nada da će oni stvoriti novih radnih mjesta "makar sumnjam da će se stanje značajno poboljšati."

I njemačka DPA najavljuje pobjedu Kukuriku koalicije, ali i upozorava kako bi se "očekivana visoka pobjeda za Kukuriku koaliciju mogla pretvoriti u Pirovu pobjedu. Gospodarstvo stoji, uz prazne blagajne, pred bankrotom. Nakon izbora se masovno moraju otpuštati državni službenici i djelatnici državnih poduzeća, u tome se slažu svi gospodarski stručnjaci. Nekadašnja ponosna i danas odslužena brodogradilišta moraju biti zatvorena ili ih se mora privatizirati", upozorava njemačka agencija i zaključuje: "U svakom slučaju, na tisuće radnika bi moglo ostati na cesti. Međunarodni rejting Hrvatske i ovdašnjih banaka bi nakon izbora mogao još pasti, makar je već i danas tek malo iznad statusa rizičnog ulaganja, smatraju strani stručnjaci u Zagrebu."

Ista agencija i podsjeća da će Hrvatska već 9. prosinca potpisati ugovor o prijemu Hrvatske u Europsku uniju. "Ali i taj cilj kojem su mnogi težili, neće pomoći maloj zemlji na obali Jadrana sa samo 4,4 milijuna stanovnika da savlada svoju katastrofalnu gospodarsku situaciju. Nova vlada mora 'masovno provoditi nepopularne i bolne, ali nužne poteze', smatraju stručnjaci."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, jadranka kosor, izbori