Kultura

NAGRADE: Europska filmska akademija: Melankolija najbolji europski film

Za najbolju režiju nagrađena je Susane Bier, autorica filma U boljem svijetu, ovogodišnjeg dobitnika Oscara.

Piše: PolitikaPlus/HRT


Za najbolju režiju nagrađena je Susane Bier, autorica filma U boljem svijetu, ovogodišnjeg dobitnika Oscara.

Film Melankolija danskog redatelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim europskim filmom sinoć u Berlinu na 24. dodjeli nagrada Europske filmske akademije.

Lars Von Trier nije bio nazočan na dodjeli u Berlinu. On je odlučio da neće javno nastupati nakon što je proljetos izbačen s festivala u Cannesu zbog navodno pronacističkih izjava. Nagradu je u njegovo ime preuzela supruga.

Von Trier je, međutim, izgubio u utrci za najboljeg redatelja. Pobijedila ga je sunarodnjakinja Susanne Bier za film U boljem svijetu, dobitnika ovogodišnjeg Oscara za najbolji film na stranom jeziku.Najboljom glumicom proglašena je Tilda Swinton za ulogu u filmu Moramo razgovarati o Kevinu, a najboljim glumcem Colin Firth za Kraljev govor, koji je za istu ulogu već nagrađen Oscarom. Kraljev govor dobio je i europsku nagradu publike za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Wim Wnders za Pinu, a najboljim scenaristima proglašeni su Jean-Pierre i Luc Dardenne za Dječaka s biciklom.

Europske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta.