A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-323.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hakeri ispunili obećanje: Srušili internetsku stranicu HDZ-a! | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Hakeri ispunili obećanje: Srušili internetsku stranicu HDZ-a!

Krunoslav Borovec: Policija zaprimila prijavu HDZ-a, provest ćemo izvide!

Piše: PolitikaPlus


Iz dosadašnjih informacija ne može se zaključiti je li pristup stranici spriječen uobičajenim hakerskim napadom, koji pretpostavlja tzv. 'denial of service', odnosno preplavljivanje napadnutog servera golemim brojem zahtjeva sa zaposjednutih računala koja mogu biti bilo gdje u svijetu, ili je pak u računalni sustav HDZ-a ubačen računalni virus ili crv, koji je izazvao i određenu štetu.

Više internetskih skupina proteklih nekoliko dana najavljivalo je napad na stranicu HDZ-a, a po svemu sudeći, barem jedna od njih ispunila je prijetnje. Da je tako, novinari su mogli naslutiti po tome što je HDZ-ova internetska stranica od jutra potpuno nedostupna, a potvrda konačno stiže iz same stranke. Barem posredno. Naime, policija je zaprimila prijavu HDZ-a zbog ometanja računalnoga sustava te stranke, odnosno ometanja internetske stranice na koju se danas ne može pristupiti.

Iz HDZ-a su jutros najavili priopćenje, a u međuvremenu, priču je potvrdio Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zaprimili smo prijavu i o tome ćemo obavijestiti nadležno mjerodavno državno odvjetništvo te provesti izvide", rekao je kratko Krunoslav Borovec, koji očito u tom trenutku nije imao dodatne informacije.

Za napad je više potencijalno odgovornih. Posljednji koji su na ovaj način prijetili u tom trenutku još uvijek vladajućoj stranci bili su iz hakerske skupine koja je sebe nazvala NullSecurity Croatia i koja je  proteklog tjedna preuzela odgovornost za objavljivanje snimke svjedočenja Ive Sanadera na internetu.


"Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server", anonimni hakeri ostavili su poruku na Facebooku i Twitteru, no iz USKOK-a su uzvratili tvrdnjom da taj video materijal nikad nije bio na njihovom serveru, pa je na temelju toga javnost uglavnom zaključila da se radi o praznoj samohvali samozvanih hakera. Ništa ozbiljnije nije shvaćena ni najava da će na nekoliko sati srušiti internetsku stranicu HDZ-a.


No, bilo kako bilo, www.hdz.hr od jutros nije dostupna, dok stranice HDZ-ovih lokalnih podružnica i dalje posve normalno funkcioniraju. Iz dosadašnjih informacija ne može se zaključiti je li pristup stranici spriječen uobičajenim hakerskim napadom, koji pretpostavlja tzv. 'denial of service' odnosno preplavljivanje napadnutog servera golemim brojem zahtjeva sa zaposjednutih računala koja mogu biti bilo gdje u svijetu, ili je pak u računalni sustav HDZ-a ubačen račinalni virus ili crv koji je izazvao određenu štetu.

Budući da zbog predizborne šutnje stranke na dan izbora uglavnom ne osvježavaju sadržaj na svojim internetskim stranicama, s te strane nema velike štete. No, već sama priča o hakerskom napadu ovoj stranci može nanijeti dodatnu štetu, a anonimni hakeri tako su danas odgovorni za vjerojatno najozbiljnije kršenje pravila izborne šutnje.

No, za to im ne prijeti nikakva kazna, ali za materijalnu i nematerijalnu štetu HDZ-u kazne bi mogle biti mnogo više od simboličnih. Dakako, pod uvjetom da ih otkriju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

internet, krunoslav borovec, hakerski napad, hakeri