A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/izbori-lokalniizbori.com-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

GONG: Izbornu šutnju podjednako krše veće i manje stranke | Politika+
Hrvatska

IZBORI: GONG: Izbornu šutnju podjednako krše veće i manje stranke

GONG je danas do 14 sati zaprimio petnaestak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje.

FOTO: lokalniizbori.com
Piše: P/H

GONG je danas do 14 sati zaprimio petnaestak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova zemlje te iz inozemstva. Izbornu šutnju podjednako su na različite načine kršile i veće i manje stranke, stoji u izvješću GONG-a u kojemu se sudionike izbora - političke stranke i kandidate - podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje.

Kad je riječ o društvenim mrežama, ne smatra se kršenjem izborne šutnje objava novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora.

GONG-u je, kako se navodi, dojavljeno lijepljenje plakata na gradskom info centru, dijeljenje letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu, pojavljivanje letaka pojedinih političkih stranaka u poštanskim sandučićima, SMS poruke i Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju, te telefonsko agitiranje putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku. Dojavljeno je i agitiranje predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u gradu na istoku Hrvatske.

Dodaje se, kad je riječ o društvenim mrežama, da se ne smatra kršenjem izborne šutnje objava novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora.

Kako bi pak pridonio povećanju transparentnosti izbornoga procesa, ali i povećanju sigurnosti i informiranosti aktera tog procesa, GONG podsjeća da su poslodavci dužni svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje te da starije, nemoćne i bolesne osobe, te trudnice i osobe s posebnim potrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkog odbora do njihove lokacije.

GONG poziva političke stranke i kandidate da se suzdrže od promotivnih aktivnosti i podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gong, predizborna šutnja, izbori