A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izbori-kutija-glasovanje%20002.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

GONG: Metoda paralelnog brojanja glasova Kukuriku koalicija 78, HDZ 43 | Politika+
Hrvatska

PARALELNO: GONG: Metoda paralelnog brojanja glasova Kukuriku koalicija 78, HDZ 43

PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu,

Piše: PolitikaPlus

Metoda paralelnog brojanja glasova (PVT), koju je proveo GONG, pokazuju da je izborni pobjednik Kukuriku koalicija s 78 osvojenih mandata, dok je HDZ s partnerima bez dijaspore osvojio 43 mandata.

 

Prema PVT-u Kukuriku koalicija pobijedila je u osam izbornih jedinica, HDZ u jednoj (devetoj izbornoj jedinici), dok su u petoj izbornoj jedinici izjednačeni - jedni i drugi osvojili su po šest mandata.

Od ukupno 6572 biračka mjesta u deset izbornih jedinica, GONG je na temelju statistički određenog uzorka obuhvatio 443 biračka mjesta, od kojih je obradio 429 ili 96,84 posto biračkih mjesta.

 

Iza Kukuriku koalicije, koja je osvojila 41,33 posto glasova i HDZ, koji je sa partnerima osvojio 23,15 posto glasova, slijede Hrvatski laburisti sa sedam mandata, HDSSB s pet mandata, nezavisna lista don Ivana Grubišića i HSS s partnerima po dva te HSP, HSP Ante Starčević i SDSS s po jednim mandatom.

 

GONG napominje da u ovom izračunu pogreška može biti najviše dva mandata – u odnosu na SDSS (9. jedinica) i HSS (7. jedinica) koji su unutar statističke pogreške, a blizu praga. K tome, koalicija Kukuriku može dobiti maksimalno dva dodatna mandata.

 

Prema PVT-u Kukuriku koalicija pobijedila je u osam izbornih jedinica, HDZ u jednoj (devetoj izbornoj jedinici), dok su u petoj izbornoj jedinici izjednačeni - jedni i drugi osvojili su po šest mandata.

 

Za razliku od izlaznih anketa koje rezultate izbora predviđaju temeljem intervjua s biračima, PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu, što, kažu u GONG-u, prvenstveno služi provjeri službenih rezultata.

 

GONG napominje da je metoda paralelnog prikupljanja i obrade glasova snažan i pouzdan mehanizam za provjeru službenih rezultata izbora i uočavanje izbornih prijevara.

 

Postupak se provodi paralelno uz biračke odbore i izborna povjerenstva, a podaci dobiveni prikupljanjem glasova s pojedinih biračkih mjesta potom se preračunavaju u mandate.