Hrvatska

GRADONAČELNICI: Bandić, Kerum, Bubalo i Jambo izgubili izbore u 'svojim' gradovima

Gradonačelnici u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, no u zastupničke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak će ući Kerum.

Piše: Politikaplus/Hina

 Gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo i Metkovića Stipo Gabrić Jambo, prema neslužbenim rezultatima izbora, u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, no u zastupničke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak će ući Kerum koji je u 10. izbornoj jedinici koalirao s HDZ-om te Bubalo, čiji je HDSSB osvojio šest mandata.

 

Najlošiji rezultata od četvorice gradonačelnika ostvario je Bandić, čija je nezavisna lista u četiri izborne jedinice u kojima se natjecala (1., 2., 6., 7.) osvojila između 2,13 i 2,95 posto glasova.

 

Splitski gradonačelnik Kerum je u gradu pod Marjanom izgubio od Kukuriku koalicije koja je osvojila 36,55 posto glasova, dok je koalicija njegovog HGS-a s HDZ-om dobila 23,71 posto glasova. Treća je nezavisna lista Ivana Grubišića sa 17,73 posto. No, iako nije pobijedio u "svom" gradu Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić ulaze u Sabor.

 

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo također nije uspio pobijediti u gradu koji vodi. U Osijeku je, naime, pobijedila Kukuriku koalicija s 35,36 posto, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.

 

Gabrić je u Metkoviću po prvi put doživio poraz. Tu je koalicija HDZ-a i HGS-a osvojila 30,48 posto, a Jambo je dobio 25,02 posto, dok je pobjednik parlamentarnih izbora Kukuriku koalicija osvojila 20,12 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko kerum, izbori, gradonačelnici