A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Haljina%20carice%20Jozefine.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Haljina carice Jozefine prodana za 125 tisuća eura | Politika+
Scena

SVJETSKI REKORD : Haljina carice Jozefine prodana za 125 tisuća eura

Carica Jozefina donijela je haljinu na prepravku, no nije nikad došla po nju.

Piše: PolitikaPlus

Haljina od satena bež boje koja je pripadala francuskoj carici Jozefini na dražbi u Fontainebleau blizu Pariza prodana za 125 tisuća eura, što je svjetski rekord dosad postignut za takvu vrstu odjeće, objavili su iz pariške aukcijske kuće Osenat.

 

Pariška krojačnica Picot utemeljena je 1775, a kasnije je postala i trgovina. U njoj je šivana i odjeća za carsku krunidbu te su njezine krojačice obrubile sve zastave Napoleonove vojske.

Na istoj dražbi ponuđeno je još 400 odjevnih i ostalih predmeta, među kojima i skromna spavaćica Napoleona I., koju je nosio tijekom egzila na Sv. Heleni. Prodana je za 51.250 eura.

 

Jozefinina haljina krojena je u tipičnom "empire" stilu, a izrađena je u krojačkoj radionici Augustina Picota, službenoga Napoleonovog i Jozefininog krojača.

 

Pariška krojačnica Picot utemeljena je 1775, a kasnije je postala i trgovina. Nedavno je zatvorena. U njoj je šivana i odjeća za carsku krunidbu te su njezine krojačice obrubile sve zastave Napoleonove vojske.

 

-Carica Jozefina donijela je haljinu jednom prilikom kod Picota na prepravku, zatraživši od zaposlenika proširenje gornjeg dijela, koji joj je bio preuzak, no nije nikad došla po nju, rekao je za France presse voditelj i vlasnik aukcijske kuće Jean-Pierre Osenat.

 

Haljina je ostala u vlasništvu kuće Picot-Brocard, a samo je jedanput bila na posudbi na izložbi u njujorškom Metu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, jozefina, Napoleon