Hrvatska

ANALIZA : IZBORNI GUBITNICI Je li ovo kraj HSS-a, HSLS-a, i HSP-a?

Birači su rekli svoje: HSS, HSLS i HSP najveći su gubitnici parlamentarnih izbora 2011. godine!

Piše: Ilijana Grgić

HSS, HSLS i HSP najveći su gubitnici parlamentarnih izbora 2011. godine. Iako su u svakom osvježavanju podataka iz DIP-a vjerovali da će uspjeti skupiti sasvim dovoljno i ući u parlamentarnu arenu, to se nije dogodilo. Pokazalo se da su očekivanja jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

 

Bili su dobar kolacijski partner Račanovoj vladi, ali i Sanaderu. HSS je ostao uz Jadranku Kosor 2007. i jedan je od najzaslužnijih što Hrvatska prije 2 godine nije imala prijevremene izbore.  Ovaj put birači su rekli svoje, a HSS kažnjen je gore nego HDZ .

Hrvatska seljačka stranka, stranka koja ima 102 godine dugu tradiciju, u svojoj povijesti imala je samo šestoricu predsjednika. A čini se da je upravo pod vodstvom Josipa Friščića ostvarila svoj najgori rezutat. HSS će i dalje biti parlamentarna stranka, ali sa samo jednim zastupnikom – svojim predsjednikom.

 

Kada se usporede rezultati prijašnjih izbora,  HSS je 2000. imao čak 17 zastupnika, a i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, 2003. imali su deset mandata, a 2007. šest. HSS je stranka koja je zadnjih 11 godina participirala u izvršnoj vlasti.

 

Bili su dobar kolacijski partner Račanovoj vladi, ali i Sanaderu. HSS je ostao uz Jadranku Kosor 2007. i jedan je od najzaslužnijih što Hrvatska prije 2 godine nije imala prijevremene izbore.  Ovaj put birači su rekli svoje, a HSS kažnjen je gore nego HDZ.

 

HSLS je očekivao najmanje tri mandata. Uz predsjednika Darinka Kosora i Velimira Sriću, nadali su se da će u saborske klupe i povratnik u politički život Dražen Budiša, ali on je u 9. izbornoj jedinici izgubio od don Ivana Grubišića.

S druge stranke HSLS više nije parlamentarna stranka. Prva demokratska stranka osnovana u Hrvatskoj za vrijeme komunističkog režima tako je ostvarila najgori politički rezultat u svojoj 21-godišnjoj povijesti, 23 mandata iz 2000-te sada izgleda kao znanstvena fantastika.

 

Iako su u izbornoj utrci otvoreno najavljivali što je u Hrvatskoj neophodno učiniti, Hrvatski birači nisu bili spremni čuti kako ih očekuju 'bolni rezovi', reforme i stezanje remena. HSLS je očekivao najmanje tri mandata, uz predsjednika Darinka Kosora i Velimira Sriću, nadali su se da će u saborske klupe i povratnik u politički život Dražen Budiša, ali on je u 9. izbornoj jedinici izgubio od don Ivana Grubišića.

 

Pravaši su očekivali tri mandata. I sami su svjesni da im je ovo 'najlošiji rezultat u povijesti sudjelovanja stranke na izborima'.

U saboru više neće biti ni zastupnika HSP-a. Pravaši su očekivali tri mandata i svjesni su da im je ovo 'najlošiji rezultat u povijesti sudjelovanja stranke na izborima'. Na svojoj stranici su objavili da loše rezultate pripisuju  'kratkoj predizbornoj kampanji'.

 

Glavni razlog neuspjeha HSP vidi u razjedinjenoj pravaškoj struji. Upravo je Daniel Srb tijekom predizborne kampanje, pa i nekoliko dana prije izbora, pozivao  na ujedinjenje pravaša, no nitko mu nije odgovorio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip frščić, hsp, hsls, hdz