IVAN HRSTIĆ

KOMENTAR: Politika nije sport: Kosor nije morala čestitati Zoranu Milanoviću, kao što ni on nije čestitao Sanaderu

Ovaj poraz nije dovoljno dubok da bi isprovocirao stvarne promjene u HDZ-u.

Piše: Ivan Hrstić


Iako je većina komentirala da se radi o necivilizacijskom i nekulturnom činu Jadranke Kosor, mnogi od kritičara zaboravili su da je Milanović odbio čestitati Sanaderu na njegovoj pobjedi, uz jednostavno objašnjenje: Nisam budala! I vjerojatno u tom trenutku nije ni znao koliko je duboko bio u pravu.

Poraz HDZ-a na ovim izborima nikome nije iznenađenje, a ponajmanje vodstvu HDZ-a. Mogli su oni intimno po danu snivati o uspjehu, no vjerojatno su ipak u nemirnim noćima prevladavale noćne more o teškom porazu. Otprilike kao da je Custer znao što ga čeka, a ipak ujahao na Little Big Horn, ufajući se u odred konjice koji nije imao otkuda doći. Cilj HDZ-a dakle nije bio pobjeda na izborima, već što prihvatljiviji poraz, uz stalnu strepnju od totalnog poniženja, koji bi s političke scene zbrisao aktualno čelništvo stranke.

No što tih 47 mandata znači za HDZ? Što znači za Jadranku Kosor, a što za Vladimira Šeksa i ostale HDZ-ove dinosaure? Ovisno o kutu gledanja, 47 mandata može se predstaviti kao poniženje, pogotovu u svjetlu čak 80 mandata koje je osvojila Kukuriku koalicija; no može se predstaviti i kao relativni uspjeh, uzevši u obzir što se sve događalo proteklih nekoliko mjeseci.

Stvarne promjene u HDZ-u simbolično će označiti tek odlazak Vladimira Šeksa s najodgovornijih funkcija, a kako se sada čini, to još nije na vidiku.

Što se tiče Jadranke Kosor, očito je da je tih 47 mandata dovoljno malo da poruka koju je HDZ-u poslao hrvatski narod ne može biti jasnija nego što jest: vladajuća stranka ponovno je dobila ono što je i zaslužila - kaznu. S druge strane, 47 mandata je za dlaku iznad onog psihološkog minimuma doživljenog 2000. i dovoljno visoko da ona neće morati pokunjeno pognuti glavu.

Dakako, nije moglo proći nezamijećeno da Kosor u noći priznanja izbornog poraza nije čestitala izbornom pobjedniku. Iako je većina komentara bila da se radi o necivilizacijskom i nekulturnom činu Jadranke Kosor, mnogi od kritičara zaboravili su da je Milanović odbio čestitati Sanaderu na njegovoj pobjedi, uz jednostavno objašnjenje: Nisam budala! I vjerojatno u tom trenutku nije ni znao koliko je duboko bio u pravu.

Pa nije ovo nogomet da se nakon utakmice džentlmenski, pardon, damski, nakloniš, nasmiješiš i kažeš: nema veze, old chap, vidimo se sljedeći put! Nije to sport, ili ne bi trebao biti, barem ne onima koji vjeruju u ono što rade i nisu u političkoj utakmici samo zato da bi i na njih došao red da okuse slast vlasti i steknu doživotne beneficije, već zato što vjeruju da oni drugi rade pogrešno te da se to može i mora bolje.


Pa nije ovo nogomet da se nakon utakmice džentlmenski nakloniš, nasmiješiš i kažeš: nema veze, old chap, vidimo se sljedeći put! Nije to sport, ili barem ne bi trebao biti.

A rezultati ovih izbora su ovakvi kakvi su samo zato jer Hrvatska u ovom trenutku očajnički treba one koji mogu i žele bolje.

Kao i HDZ svojih 47, i Kukuriku koalicija mora na ispravan način shvatiti poruku svojih 80 mandata: oni znače da im je hrvatski narod odlučio pokloniti povjerenje jer vjeruju da im u ovom trenutku treba dobro organizirana politička snaga za kojom se ne vuku kriminalni repovi, spremna da učini sve da zemlju izvuče iz najdublje krize u kojoj se našla od posljednjeg rata. Dakle, nedvojbeno jest da su glasovali ZA Kukuriku, ali su  pri tome glasovali i PROTIV HDZ-a, ali i PROTIV većine drugih malih stranaka koje su bile dovoljno egoistične da pokušaju same.

Prošli su Dragutin Lesar i HDSSB, jedini koji su bili uvijek dovoljno drski da kažu ono što misle na potpuno nedvosmislen i svima jasan način. Hrvatski glasači izbrisali su sve one koji u ovom trenutku mogu smetati, koji su im bili nejasni ili usmjereni sami na sebe. Pri tome su HSLS i HSP istovremeno dobili crveni karton i izneseni na nosilima, s malim izgledima da se ikad više ponovno vrate; HSS je dobio žuti, a na klupi su ostali ljudi kao što su Ljubo Jurčić i Plinio Cuccurin, koji će i dalje pokušavati svojim putem, ali i niz drugih za koje možda više nećemo ni čuti. Da ne govorimo o prijeziru kojeg su hrvatski građani iskazali prema lokalnim šerifima od Jambe do Milana Bandića koje kao da ništa ne može izbaciti iz njihovih virtualnih stvarnosti.


U Kukuriku koaliciji moraju na ispravan način shvatiti poruku tih 80 mandata: oni znače da im je hrvatski narod odlučio pokloniti povjerenje jer vjeruju da im u ovom trenutku treba dobro organizirana politička snaga i pri tome su izbrisali sve one koji im u ovom trenutku mogu smetati.

U Kukuriku koaliciji također ne smiju imati iluzija - oni nisu dobili glasove zbog svojeg programa, već zato što su nakon gorkog iskustva s prethodnih izbora napravili ujedno najpametniju i najjednostavniju stvar: udružili su snage i u trenutku kad je svima postalo jasno da je HDZ previše klimav oslonac Hrvatskoj u ovim turbulentnim vremenima, predstavili se kao jedina moguća zamjena.

Što se tiče HDZ-a, poraz sam po sebi nije poniženje, 47 mandata i dalje je stvarna snaga. Zapravo, za HDZ bi možda bilo mnogo bolje da su potonuli mnogo dublje, jer se bojim da ovo nije dovoljno da isprovocira stvarne promjene u stranci. Činilo se da Ivo Sanader ide pravim putem, no već na polovici njegova prvog mandata pozitivni obrtni moment je nestao, a Sanader se izgubio zadovoljavajući razne interesne skupine, a kako se čini iz niza optužnica koje su podignute ili će tek biti, pri tome nikad nije zaboravljao vlastite materijalne i ine interese.

Što se tiče HDZ-a, poraz sam po sebi nije poniženje, 47 mandata i dalje je stvarna snaga. Zapravo, za HDZ bi možda bilo mnogo bolje da su potonuli mnogo dublje, jer se bojim da ovo nije dovoljno da isprovocira stvarne promjene u stranci.

Jadranka Kosor, iako je njen dolazak na vlast bio na rubu legitimnosti, napravila je iznenađujuće mnogo dobrih stvari (iako to usred globalne financijske krize ni izdaleka nije moglo biti dovoljno), i kao predsjednica stranke i kao premijerka, no ni ona nije mogla izmigoljiti čvrstom zagrljaju starih HDZ-ovih kadrova. Snjeguljica i sedam dinosaura, tako ju je opisao američki veleposlanik Robert A. Bradtke u dokumentima koje je objavio Wikileaks. Iako je već na samom početku svojeg mandata dogovorom s Borutom Pahorom i ukanjanjem prepreka na putu prema Europi, a zatim i puštanjem Mladena Bajića s lanca, pokazala da se politika može i drugačije obavljati, Ivo Sanader na koncu ju je povukao za sobom u blato.

Iako javnost uglavnom vjeruje u njeno poštenje, ova kampanja potpuno je uništila sliku o njoj kao modernoj političarki od formata - pod stalnim udarcima USKOK-a, oporbe i medija, vodila je kampanju na rubu histerije, nepotrebno povlađujući svim mogućim već zaboravljenim nacionalističkim strastima u pokušaju da otme barem koji glas s desnice. Ako nakon izbornog poraza preživi na čelu HDZ-a, izgubljeni ugled u očima javnosti teško će vratiti, jer za to neće ni imati prave prilike. U oporbi će morati biti suprotnost Kukuriku koaliciji, a to znači da će okosnica njene politike biti zaštita stečenih socijalnih prava ugroženih skupina te nacionalne, ali i nacionalističke teme.Ova kampanja potpuno je uništila sliku o Jadranki Kosor kao modernoj političarki od formata - pod stalnim udarcima USKOK-a, oporbe i medija vodila je kampanju na rubu histerije, nepotrebno povlađujući svim mogućim već zaboravljenim nacionalističkim strastima u pokušaju da otme barem koji glas s desnice

Stvarne promjene u HDZ-u simbolično će označiti tek odlazak Vladimira Šeksa s najodgovornijih funkcija, a kako se sada čini, to još nije na vidiku. Za Šeksov odlazak iz politike trebao bi mu se dogoditi politički poraz, u izbornoj je noći rekao Andrija Hebrang, podsjetivši da se njegov vlastiti izborni poraz dogodio na predsjedničkim izborima, kad je dobio manje od jedne trećine glasova svoje vlastite stranke.

Ako samo 23 posto glasova za listu HDZ-a kojoj je na vrhu Vladimir Šeks u IV. izbornoj jedinici nije izborni poraz onda ne znam što jest. To je manje od dva postotna boda iznad HDSSB-a, a gotovo 10 postotnih bodova manje od Kukuriku koalicije.

No HDZ-ov pravni alkemičar i šampion političkog preživljavanja time ponovno ulazi u Sabor, a gotovo sigurno ponovno
mu se smiješi mjesto potpredsjednika Sabora. HDZ-u će biti vredniji nego ikad, jer tko se drugi može nositi sa začkoljicama saborskog poslovnika, nego onaj koji ga je pisao, postavivši u njega nebrojene stupice?!?

Povratak na vrijednosti stranke iz Tuđmanovog doba na prvi ćuh možda dijelu javnosti i zvuči dobro, no najvećem dijelu hrvatskih građana na spomen Tuđmanovog imena prva asocijacija više nije stvaranje hrvatske države i oslobođenje od smrtnog neprijatelja, već kleptokratski interesni sustav koji je ovoj državi nanio materijalne štete daleko veće od srpskih agresora i novostvorenu državu brzo bacio na koljena. Vlast više nikada ne smije biti ustrojena kao mafija, pa ni kao interesna zajednica za zadovoljavanje materijalnih potreba svojih članova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, kukuriku, izbori, zoran milanović, vladimir šeks