A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/suncanje-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DHMZ: Jesenske temperature iznad tridesetogodišnjeg prosjeka | Politika+
Hrvatska

KLIMA: DHMZ: Jesenske temperature iznad tridesetogodišnjeg prosjeka

Vrlo toplo bilo je na južnome Jadranu te dijelovima sjevernoga i srednjeg Jadrana, a toplo je bilo na preostalom dijelu jadranske obale sa zaleđem te na širem području Zagreba.

Piše: P/H

Srednje temperature zraka ove su jeseni većinom bile iznad gotovo tridesetogodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) za to godišnje doba, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vrlo toplo bilo je na južnome Jadranu te dijelovima sjevernoga i srednjeg Jadrana, a toplo je bilo na preostalom dijelu jadranske obale sa zaleđem te na širem području Zagreba.

Navodi da su odstupanja srednje jesenske temperature zraka u rujnu, listopadu i studenome imala negativan predznak jedino u Daruvaru i Ogulinu. U nekim gradovima srednja jesenska temperatura zraka bila je jednaka višegodišnjem prosjeku (Osijek, Sisak i Varaždin), a odstupanja su se kretala od -0.7°C u Daruvaru do 1.8°C u Dubrovniku i na Zavižanu.

Normalnu temperaturu ove je jeseni imala središnja, sjeverna i istočna Hrvatska te okolica Pazina. Vrlo toplo bilo je na južnome Jadranu te dijelovima sjevernoga i srednjeg Jadrana, a toplo je bilo na preostalom dijelu jadranske obale sa zaleđem te na širem području Zagreba.

U gotovo cijeloj Hrvatskoj oborina je bilo manje od višegodišnjega prosjeka (1961.-1990.). Iznimku čine otoci južnog Jadrana - Hvar, Vis i Lastovo, na kojima je višegodišnji prosjek premašen. Količine oborina kretale su se od 27 posto prosjeka za jesen u Slavonskome Brodu do 121 posto prosjeka u Hvaru.

Ekstremno sušno bilo je istočnoj Hrvatskoj, vrlo sušno u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te okolici Dubrovnika. Normalno je bilo na širem području Rijeke i Malog Lošinja te dijelovima srednjeg i južnog Jadrana. Sušno je bilo na preostalom dijelu jadranske obale sa zaleđem.

DHMZ navodi da su u kontinentalnom dijelu Hrvatske srednje mjesečne temperature zraka ove godine u studenome bile niže od prosjeka za razdoblje od 1961. do 1990, za razliku od priobalnih postaja (osim Poreča) na kojima je spomenuti prosjek premašen. Temperaturna odstupanja bila su u rasponu od -3.7 °C u Daruvaru do 2.3 °C na Zavižanu.

Vrlo hladno u studenome bilo je u istočnoj Hrvatskoj, hladno je bilo u sjevernoj i dijelu središnje Hrvatske, toplo u dijelu srednjeg i južnog Jadrana. Vrlo toplo bilo je na Zavižanu, a normalno u preostalom dijelu Hrvatske.

U studenome ove godine količine oborina na većini analiziranih postaja bile su niže od tridesetogodišnjeg prosjeka, osim Hvara, Komiže i Lastova, na kojima je taj prosjek premašen. Najveća količina oborina za studeni zabilježena je u Lastovu i iznosila je 227 posto višegodišnjeg prosjeka za taj mjesec (176.0 mm).

U studenome 2011. ekstremno sušno bilo je u središnjoj, sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj, sušno je bilo na širem području Malog Lošinja i Šibenika, a normalno na Hvaru i u okolici Splita. Vrlo kišno u studenome bilo je na Visu i Lastovu, a vrlo sušno na preostalom dijelu jadranske obale sa zaleđem, navodi DHMZ.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klima, dhmz