Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: upozorenje o rejtingu eurozone ograničilo rast cijena

U nadi da će odlučne mjere europski čelnika suzbiti dužničku krizu, u ponedjeljak cijene dionica porasle.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi u odlučnije mjere europskih čelnika za suzbijanje dužničke krize, no mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Njemačkoj i drugim članicama eurozone ograničila je uspon.

 

Dow Jones indeks ojačao je 78 bodova, ili 0,65 posto, na 12.097 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 1.257 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 2.655 bodova. Nada ulagača u rješenje dužničke krize ojačala je nakon jučerašnjeg dogovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel o čvršćoj fiskalnoj kontroli u eurozoni. Uz to, Francuska i Njemačka žele automatske sankcije protiv članica tog bloka čiji proračunski deficit prelazi tri posto bruto domaćeg proizvoda. Čelnici dvaju najvećih gospodarstava eurozone dogovorili su i da zajedničke euroobveznice nisu rješenje za krizu, a o svim tim prijedlozima glasat će se na summitu Europske unije u petak.

 

Ulagači se nadaju da će se europski čelnici dogovoriti i o povećanju prostora Europskoj središnjoj banci za agresivniju kupnju državnih obveznica, što bi također ublažilo dužničku krizu. Pozitivno je na tržište djelovao i pad prinosa na talijanske obveznice duboko ispod kritične razine od 7 posto, nakon što je vlada Marija Montija u nedjelju usvojila dodatne mjere štednje. Prinosi na 10-godišnje obveznice Italije pali su jučer 0,72 postotna boda, na 6,03 posto, najnižu razinu u mjesec dana. No, dobro raspoloženje ulagača splasnulo je u drugom dijelu trgovanja nakon medijskih napisa o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga svim članicama eurozone. I doista, nakon zatvaranja Wall Streeta, Standard & Poor's upozorio je u dosad nezabilježenom potezu da bi mogao smanjiti rejtinge Njemačke, Francuske i drugih članica eurozone.

 

„Nakon svega, to nikoga ne iznenađuje. Sve te države imaju prilično velik udjel duga u BDP-u, pa taj potez izgleda adekvatan. Uostalom, S&P možda signalizira Europskoj uniji da je došla do točke nakon koje mora nešto poduzeti. Ako su htjeli poslati poruku, sada je pravo vrijeme“, kaže Brian Dolan, strateg u tvrtki Forex.Com. Sasvim u sjeni rješavanja dužničke krize jučer su ostali makroekonomski podaci koji ukazuju na slabost najvećih svjetskih gospodarstava. PMI izvješće menadžera nabave za studeni pokazuje da gospodarstvo eurozone možda tone brže nego što se mislilo, dok je rast kineskog uslužnog sektora pao na najnižu razinu u tri mjeseca.

 

Premda se očekuje da će SAD izbjeći novu recesiju, jučerašnji su podaci bili loši. U studenome je rast uslužnog sektora osjetno usporen, dok su nove narudžbe u listopadu pale drugi mjesec zaredom. „Ovo su prvi razočaravajući pokazatelji u posljednjih nekoliko tjedana. U američkom se gospodarstvu situacija poboljšava, no njegov rast i dalje nije baš brz“, kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki Davidson Cos. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,28 posto, na 5.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 posto, na 6.106 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 3.201 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, svjetska tržišta, cijene dionica, dionice, wall stret, banke, eurozona