A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/planet.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Astronomi potvrdili blizanca Zemlje! | Politika+
Znanost

NASA: Astronomi potvrdili blizanca Zemlje!

Američki astronomi potvrdili su postojanje planeta nalik Zemlji u "nastanjivoj zoni", u orbiti oko zvijezde koja se ne razlikuje bitno od našeg Sunca.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Planet, nazvan Kepler 22-B, udaljen je oko 600 svjetlosnih godina, oko 2,4 puta je veći od Zemlje, a ima temperaturu od oko 22 stupnja Celzijusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

 

To je najbliži planet potvrđen još jednom kao nalik našemu - kao "Zemlja br. 2". Međutim, ekipa znanstvenika NASA-e koja ga je proučavala još uvijek ne zna sastoji li se Kepler 22-B uglavnom od stijena, plina ili tekućine. Na konferenciji za tisak na kojoj je rezultat objavljen, ekipa teleskopa NASA-Kepler je kazala da je uočila 1.094 nova kandidata za planete. NASA-in svemirski teleskop Kepler dizajniran je da promatra fiksno područje noćnog neba, prateći oko 150.000 zvijezda. Teleskop je dovoljno osjetljiv da uoči prolazak planeta ispred matične zvijezde, koji minimalno zatamni svjetlost zvijezde.

 

Kada Kepler zamijeti te sićušne promjene u svjetlosti zvijezda, postojanje planeta potom provjeravaju i potvrđuju drugi orbitalni i zemaljski teleskopi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kepler 22-B, zemlja, planet, nasa