A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-sabor-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Postizborne dileme: Hoće li Jadranka Kosor uspjeti ostati na čelu HDZ-a? | Politika+
Hrvatska

STRANAČKA POSLA : Postizborne dileme: Hoće li Jadranka Kosor uspjeti ostati na čelu HDZ-a?

Puhovski: Meni se čini da će se ona uspjeti zadržati na čelu stranke, jer sada pokušati nešto drugo bilo bi preriskantno

Piše: Ilijana Grgić

U odnosu na prošle izbore, HDZ će imati 22 zastupnika manje. Odlazeći u oporbu, HDZ-u ostaje dovoljno vremena za analize te unutarstranačke rasprave o tome gdje su pogriješili, tko snosi krivnju za poraz i kolika je u tome odgovornost predsjednice stranke Jadranke Kosor.

 

Kako će se rješavati kadrovska pitanja HDZ-a, vidjet će se već  prilikom konstituiranja Sabora. HDZ će morati predložiti svojeg člana za potpredsjednika, a vidjet će se tko će biti i na čelu Kluba zastupnika.

Ono što će javnost zanimati u idućem periodu jest  kako će se HDZ-ov poraz odraziti na unutarstranačku kadrovsku križaljku, ali i na samu njezinu predsjednicu.

 

Iz HDZ-a već je najavljeno da će se izborni opći sabor održati u lipnju, četiri godine nakon posljednjeg izbornog sabora, a prethodno će se provesti unutarstranački izbori na svim razinama.

 

- Meni se čini da će se ona uspjeti zadržati na čelu stranke, jer sada pokušati nešto drugo bilo bi preriskantno. Bit će pokušaja da joj se oteža situacija, i ja vjerujem da će ona za jedno dvije godine odgoditi kadrovsko i programsko konsolidiranje stranke, ističe politički analitičar Žarko Puhovski.

 

Da Jadranki Kosor neće biti nimalo lako da zadrži čelnu poziciju u stranci već se vidi. Naime, samo dan nakon izborne noći, u medijima su se već pojavili tekstovi u kojima 'izvori bliski vodstvu HDZ-a' ističu kako je upravo Jadranka Kosor najodgovornija za izborni poraz HDZ-a.

 

Kosor će tako  morati balasirati i tražiti potporu kako 'novih' tako i 'starih' HDZ-ovca. Po pitanju potpore, ona se silno trudi, a to je bilo vidljivo i u izbornoj noći - imati uz sebe Vladimira Šeksa, koji je alfa i omega svih unutrstranačkih izbora, znači mnogo.

 

- Šeks je čovjek koji bira predsjednika, ali nikad sam neće biti biti predsjednik, i zato je važno Jadranki Kosor da ostane s njim  u kontaktu, ističe Puhovski.

 

Na mjesto četvrtog predsjednika HDZ-a veoma bi radi zasjeo Darko Milinović, koji je takve ambicije već ranije spominjao. Mnogi analitičari smatraju da slične planove ima i Tomislav Karamarko, koji bi odgovarao desnijoj stranačkoj struji, kao kandidati spominju se Božinović, Plenković ili pak Čobanković.

 

No svi oni za sada o tome šute i ističu 'svoju vjernost' Kosorici.

 

Kako će se rješavati kadrovska pitanja HDZ-a, vidjet će se već prilikom konstituiranja Sabora. HDZ će morati predložiti svojeg člana za potpredsjednika, a vidjet će se i tko će biti čelu Kluba zastupnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, darko milinović, hdz