Hrvatska

NESLAGANJE: Odvjetnik Vladimir Gredelj otkazao punomoć HDZ-u

Otkazao je punomoć HDZ-u zbog, kako je danas izvijestio, nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane.

FOTO: Vladimir Gredelj
Piše: PolitikaPlus

Odvjetnik Vladimir Gredelj otkazao je punomoć HDZ-u zbog, kako je danas izvijestio, "nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane i njenim modalitetima" u USKOK-ovoj istrazi oko crnih fondova u HDZ-u.

Gredelj je punomoć za obranu HDZ-a u slučaju Fimi medija otkazao 24. studenog. O tome je, kaže, istog dana obavijestio stranku, a USKOK-u je otkaz punomoći uputio tek 6. prosinca jer je, napominje, vodio računa da o svemu javnost obavijesti nakon izbora kako ta činjenica ne bi na bilo koji način bila iskorištena na štetu interesa HDZ-a.

Na kraju svog priopćenja bjelovarski odvjetnik se ispričao novinarima koje je u "medijskoj utakmici u žaru borbe možda povrijedio".

U HDZ-u se nije mogao dobiti komentar ovog Gredeljevog poteza. Za sada ostaje nepoznato tko će umjesto njega tu stranku braniti u istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv HDZ-a kao pravne osobe, zbog navodnog postojanja crnog fonda koji se preko privatne marketinške tvrtke Fimi media nezakonito punio novcem izvučenim iz ministarstava i državnih tvrtki.

Gredelj je kao branitelj HDZ-a u tom slučaju podnio žalbu na blokadu zgrade središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma koju je Vrhovni sud krajem prošlog tjedna odbacio. Gredelj je smatrao da zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. pa ni teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz "crnih fondova", no Vrhovni sud je zaključio kako porijeklo te nekretnine uopće nije sporno niti se sumnja da je ona stečena novcem iz tih fondova već je jednostavno riječ o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti. Blokadom je HDZ-u zabranjena prodaja zgrade ili opterećenje kreditom, ali ne i njezino korištenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, VLADIMIR GREDELJ