A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/djelo%20jusic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

20. godišnjica napada: Izveden oratorij 'Istina o gradu slobode' | Politika+
Kultura

OBLJETNICA: 20. godišnjica napada: Izveden oratorij 'Istina o gradu slobode'

Pod ravnanjem Đele Jusića, oratorij su izveli Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a uz soliste, mezzosopranisticu Martinu Gojčeta-Silić i Ivicu Barišića, naratora.

FOTO: Đelo Jusić
Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu 20. godišnjice napada na Dubrovnik, koji se zbio na blagdan Sv. Nikole 6. prosinca 1991., večeras je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveden oratorij Đele Jusića "Istina o gradu slobode", inspiriran životom o napaćenom gradu koji je u Domovinskom ratu pretrpio najsnažniji napad upravo na današnji dan prije 20 godina.

Pod ravnanjem Đele Jusića, oratorij su izveli Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a uz soliste, mezzosopranisticu Martinu Gojčeta-Silić i Ivicu Barišića, naratora.

Kako se navodi u promidžbenome materijalu, riječ je o briljantnoj orkestraciji uz autentično svjedočenje ondašnjega dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića i stihove akademika Luke Paljetka.

Uz oratorij je prikazan i potresni snimateljski zapis maestra Đele Jusića, koji je i sam bio branitelj rodnoga grada. Uz ta dva ostvarenja, Jusić je progovorio o besmislu rata, obrani, pobjedi i slobodi u čast i slavu nikad pokorenog Dubrovnika.

Dana 6. prosinca 1991. Đelo Jusić je svojom amaterskom kamerom zabilježio kako je Dubrovnik razaran s mora i s kopna. U tom dokumentarnom filmu, kako se ističe, korištene su nikad javno objavljene snimke prikazane jedino na suđenju u Haagu, a maestro Jusić nipošto ih nije htio prodati stranim televizijskim kućama, pa čak ni CNN-u. Dokumentarni film počinje maestrovim riječima: "Iako sam kameru nabavio da snimam svoju djecu i unuke kako rastu i raduju se životu, snimio sam svjedočanstvo o velikom zlu koje se 1991. godine sručilo na moj grad. Ovaj video zapis grube istine i oratorij koji je njome inspiriran dajem kao zavjet generacijama koje dolaze, da se to zlo nikad, nikad više ne ponovi".

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je zahvalnicu predsjedniku Republike Ivi Josipoviću na pokroviteljstvu svečanosti predao njegovu izaslaniku Fredu Matiću, a zahvalnice je uručio i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Uprave HRT-a Josipu Popovcu.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, koji je u doba opsade grada bio dubrovački biskup, te akademik Liko Paljetak, na čije stihove i uz tekst nadbiskupa Puljića maestro Đelo Jusić skladao oratorij posvećen gradu  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đelo jusić, oratorij