A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Fortinbras%20se%20napio.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Crna komedija 'Fortinbras se napio' u Kerempuhu 16. prosinca | Politika+
Kultura

MAŠTOVIT KOMAD: Crna komedija 'Fortinbras se napio' u Kerempuhu 16. prosinca

"Fortinbras se napio" politička je tragifarsa koja danski dvor zamjenjuje norveškim, prinčeve pretvara u kriminalce, a umjesto velikog pitanja "biti ili ne biti" postavlja pitanje - "piti ili ubiti".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crna komedija "Fortinbras se napio" poljskog pisca Janusza Glowackog, koja priču o Shakespeareovom "Hamletu" duhovito prepričava s norveškog stajališta, bit će 16. prosinca premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu Kerempuh u režiji Vjerana Zuppe.

Komad koji se maštovito i duhovito poigrava s najpoznatijom dramom na svijetu - "Hamletom", "Fortinbras se napio" politička je tragifarsa koja danski dvor zamjenjuje norveškim, prinčeve pretvara u kriminalce, a umjesto velikog pitanja "biti ili ne biti" postavlja pitanje - "piti ili ubiti".

"Sa Shakespeareovih dvora odlazimo u 21. stoljeće. Giljotina je istina, ukinuta, ali glave i dalje lete. I dalje se tresu brda, a rađaju se miševi. I dalje vladari govore velike riječi, a čine mala djela. Janusz Glowacki izvođen je po cijelom svijetu, a u ovoj se crnoj komediji naglas smije zajedno sa svojim likovima te im daje da budu ono što jesu", ističe se u najavi predstave.

Glumačku ekipu predvođenu Asimom Ugljenom u ulozi Fortinbrasa i Borkom Perićem kao Hamletom čine Marta Bolfan Ugljen, Žarko Potočnjak, Luka Petrušić, Željko Koenigsknecht, Iva Babić, Filip Lozić, Marko V. Hrenović, Ivan Turković-Krnjak, Marija Kolb te Marina Bažulić.

Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Đurđa Janeš, autor scenske glazbe je Neven Frangeš, a scenski pokret osmislila je Mila Rackov.

Vjeran Zuppa, književni i kazališni teoretičar, kritičar i pjesnik, upravitelj i dramaturg Teatra ITD od 1966. do 1977., urednik nekoliko časopisa i tjednika, autor knjiga s područja književne teorije, tri zbirke pjesama i jedne drame. Djela su mu prevedena na nekoliko jezika i dobitnik je značajnih književnih nagrada.

Janusz Glowacki je poljsko-američki dramatičar, scenarist, romanopisac, autor kratkih priča i eseja. Njegova apsurdna i groteskna tragikomedija "Fortinbras se napio" iz 1993. priču o Hamletu prepričava s norveškog stajališta, fokusirajući se na Fortinbrasa, sporedni lik iz "Hamleta".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fortinbras se napio, kerempuh