A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Maja Bratanić: Hrvatski jezik na putu u EU | Politika+
Kultura

KNJIGA: Maja Bratanić: Hrvatski jezik na putu u EU

"Hrvatska, za razliku od drugih koji su ulazili u EU, propustila napraviti terminološku renesansu."

Piše: P/H

Knjiga jezikoslovnih radova "Hrvatski jezik na putu u EU" urednice Maje Bratanić predstavljena je u Europskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili profesorica zagrebačkoga Pravnog fakulteta Tamara Ćapeta, profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Marko Tadić, jezikoslovka Zrinka Jelaska, urednica knjige Maja Bratanić te u ime nakladnika Anita Šikić.

"Hrvatska, za razliku od drugih koji su ulazili u EU, propustila napraviti terminološku renesansu."

Profesorica Ćapeta podsjetila je da prevođenje europskih pravnih stečevina u Hrvatskoj traje već petnaestak godina te dodala da zbog nepreciznosti stalno traje ponuda za izbor termina s konkretnim rješenjima za prijevod EU prava.


"Knjiga pomaže da se organizira budući terminološki rad na prijevodima", rekla je.

Profesor Tadić smatra da je knjiga vapaj u zadnjem trenutku koja pomaže vođenju sustavne brige za hrvatsko jezično nazivlje, koje je znak razine jezične kulture.

Po Jelaskinim riječima knjiga pokazuje da u izgradnji jezika ipak najviše možemo sami napraviti. Ocijenila je da je Hrvatska, za razliku od drugih koji su ulazili u EU, propustila napraviti terminološku renesansu te istaknula da  knjiga pomaže da se u prevoditeljskom pothvatu ipak ne prevodi stihijski.

Urednica Maja Bratanić je istaknula da se knjiga bavi ulogom terminologije u ucrtavanju hrvatskoga jezika na europski jezični zemljovid.

"U knjizi su zabilježena prikladna rješenja za mnoge terminološke nedomice", napomenula je Šikić dodavši da se iz tih terminoloških rješenja ocrtava hrvatski jezični i kulturni identitet. Podsjetila je da su u knjizi objavljeni radovi 16 autora.

Knjigu "Hrvatski jezik na putu u EU" objavili su Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Hrvatska sveučilišna naklada.