A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/GAVRANI.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gavrani dobro pamte boje | Politika+
Znanost

ISTRAŽIVANJA: Gavrani dobro pamte boje

Gavrani imaju jako dobro pamćenje i u stanju su sjetiti se boje koju su vidjeli godinu dana ranije, pokazala je japanska studija.

Piše: PolitikaPlus/hina

Ptice koje su po boji identificirale poklopce dvaju tipova kutija, jedan se hranom a drugi ne, sjetile su se odgovarajuće boje 12 mjeseci kasnije, objasnio je Shoei Sugita, profesor zoologije sa Sveučilišta Utsunomiya.

 

U provedbi pokusa, dvije skupine od po 12 gavrana prvo su upoznate s posudama pokrivenim crvenim i zelenim, ispunjene hranom, te drugim pokrivenim žutim i plavim, čija unutrašnjost je bila prazna. Ptice su potom podijeljene na nekoliko skupina te im je, puno kasnije, iskušana sposobnost prisjećanja boja povezanih s hranom. Čak i oni koji nisu vidjeli poklopce godinu dana uspješno su položili test. "Naša studija pokazuje da su gavrani promislili te upotrijebili pamćenje prije nego su djelovali", nastavio je Sugita.

 

Studiju je djelomično financirala japanska električna tvrtka Chubu Electric Power koja želi odvratiti gavrane da se gnijezde na električnim stupovima. Gavrani prave veliku štetu u brojnim japanskim gradovima, posebice u Tokiju, gdje kopaju po smeću prekrivajući ulice ostacima hrane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pamčenje, boje, gavrani