Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle, očekuje se smanjenje kamata ECB-a

"Ne vidim što bi moglo podržati daljnji rast cijena dionica.“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ako ECB ne signalizira da će ubuduće tiskati novac i ako na summitu čujemo samo otrcane fraze, tržište bi moglo pasti i do 6 posto. S druge strane, ne vidim što bi moglo podržati daljnji rast cijena dionica“

Nakon jučerašnjeg blagog pada, na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju smanjenju kamata Europske središnje banke i cjelovitom planu EU-a za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,7 posto, na 995 bodova, nakon što je jučer blago pao.  Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,7 i 1,1 posto.

Pozitivno na tržište djeluju očekivanja da će čelnici ECB-a na današnjoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. Ulagači se nadaju i da će čelnici Europske unije na summitu, koji počinje danas svečanom večerom, usuglasiti odlučne mjere za rješavanje dužničke krize.

Analitičari kažu da su u cijene dionica već ugrađena i očekivanja da će ECB početi primjenjivati mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

„Ako ECB ne signalizira da će ubuduće tiskati novac i ako na summitu čujemo samo otrcane fraze, tržište bi moglo pasti i do 6 posto. S druge strane, ne vidim što bi moglo podržati daljnji rast cijena dionica“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 8.664 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ecb, eurozona, svjetska tržišta, europske burze