A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nicolas-sarkozy-146.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sarkozy: Nikad opasnost od raspada Europe nije bila tako velika | Politika+
Hrvatska

REDEFINIRANJE EU: Sarkozy: Nikad opasnost od raspada Europe nije bila tako velika

Ako bude blokade, na dogovor spremno i samo 17 članica eurozone; Cameron najavio mogućnost veta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP/Reuters

Nicolas Sarkozy i Angela Merkel na summitu u Bruxellesu žele postaviti temeljac za novu Europu, no to neće biti lako ostvariti. Francuski predsjednik kaže da smatra ključnim da europski čelnici u Bruxellesu postignu dogovor o reformi gospodarskog upravljanja, upozorivši da Europa neće dobiti drugu priliku.

"Europa nikad nije bila toliko potrebna, nikad nije bila toliko u opasnosti. Nikad toliko zemalja nije željelo pristupiti Europi, nikad opasnost od raspada Europe nije bila tako velika"

"Treba odmah odlučiti. Što više kasnimo s donošenjem odluke, to će ona duže stajati, biti manje učinkovita (...). Ako u petak ne bude dogovora, nećemo imati drugu priliku", rekao je Sarkozy na kongresu Europske pučke stranke (EPP).

Sarkozy je podsjetio da Francuska i Njemačka podupiru dogovor 27 država članica, ali i ponovio da su u slučaju teškoća spremne potpisati dogovor sa samo 17 članica eurozone. Neke zemlje već su izrazile negodovanje zbog namjere Sarkozyja i Merkel da ukinu načelo konsenzusa i uvedu preglasavanje s pravom veta za najjače članice. Finska je već jasno naznačila da to neće prihvatiti. U Britaniji, kao tradicionalno najvećem euroskeptiku, mnogi smatraju da prije svega Njemačka, a zatim i Francuska, koriste krizu kao oružje za osvajanje Europe, odnosno institucionalizaciju nadmoći.

Neke zemlje za prihvaćanje promjena morat će organizirati referendum, a svi znaju kako je on teško prošao u nekim zemljama. Hrvatska se upravo priprema provesti referendum - no možda će morati provesti još jedan? Sarkozy i Merkel su, čini se, potpuno spremni za Europu dviju brzina.

"Želimo 27, ali ako među njima bude blokade, prijeći ćemo na 17", zaprijetio je Sarkozy. Prijetnja bi mogla upaliti za one zemlje koje trebaju europsku pomoć, no i među članicama eurozone ima uspješnih manjih država koje neće pristati na novu preraspodjelu moći.

"Europa nikad nije bila toliko potrebna, nikad nije bila toliko u opasnosti. Nikad toliko zemalja nije željelo pristupiti Europi, nikad opasnost od raspada Europe nije bila tako velika", ocijenio je francuski predsjednik, "Pred nama je nekoliko tjedana da donesemo odluku jer vrijeme radi protiv nas."


Cameronov veto ako ugovor EU-a bude loš za Britaniju

Britanski premijer David Cameron izjavio je da se neće suzdržati od veta na ugovor 27 zemalja članica EU-a, cilj kojega je zaustaviti dužničku krizu eurozone, ako on ne bude štitio interese Velike Britanije.

Cameron je to izjavio u Londonu uoči odlaska na summit EU-a u Bruxellesu gdje se nalazi pod pritiskom euroskeptičnih članova svoje Konzervativne stranke da ne dopusti da Velika Britanija bude gubitnik u novom sporazumu.

"Dat ću sve od sebe za Britaniju i nadam se da će, postignemo li dobar sporazum, on biti dobar i za Britaniju", rekao je.

"No ako ne mogu dobiti ono što želim, neću se suzdržavati od veta na sporazum 27 članica, jer neću ići u Bruxelles i ne zauzeti se za svoju zemlju", upozorio je Cameron.


........

 

........

 Dva puta za eurozonu: lakši i teži

Europska unija, podijeljena zbog načina na koji riješiti dužničku krizu, počinje samit za spas eura u četvrtak navečer preinakama europskog ugovora koji je prije dvije godine s mukom donijela na svijet i obećala da dugo vremena neće u njega dirati. Dva su puta koji vode prema tome cilju, piše agencija AFP.

BRZI POSTUPAK

Predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso predložili su da se počne bržim i lakšim postupkom koji podrazumijeva izmjenu "protokola 12", pridodanog Lisabonskom ugovoru. Taj se protokol odnosi na postupanje kod prevelikog deficita.

Prednost je tog rješenja što svih 27 članica EU-a ne bi moralo odmah ratificirati izmjenu. Riječ je o "light" verziji izmjene ugovora koja bi se poslije dopunila. Takav bi se postupak mogao provesti "za dva ili tri mjeseca", a "rezultat bi bio brz" i pokrio najveći dio mjera jačanja proračunske discipline, navodi neimenovani europski dužnosnik. Nedostatak je brzog postupka što u EU-ov ugovor ne bi bilo upisano automatsko kažnjavanje slabih članica, a Njemačka upravo to želi.

Dužnosnik objašnjava da je "Njemačka fetišist ugovora" jer svoju pravosudnu kulturu temelji na tradiciji svemoćnog nacionalnog ustavnog suda.

TEŽI POSTUPAK

Barroso i Van Rompuy predlažu da se automatizam sankcioniranja uvede u drugom poluvremenu, što bi potrajalo dvije godine. Izmijenio bi se članak 136. o eurozoni i/ili "Protokol 14" kojim se uređuje funkcioniranje eurogrupe.

Sankcije bi bile gotovo automatske. Vladama bi se znatno ograničila mogućnost da se usprotive postupku koji bi Europska komisija pokrenula protiv država s prevelikim deficitom. Cilj bi takvih izmjena bio ojačati ovlasti Europske unije pri donošenju nacionalnih proračuna država članica eurozone. One bi čak bile obvezne nacrt proračuna pokazati Bruxellesu.

Takav postupak predviđa da parlamenti svih 27 članica EU-a ratificiraju izmjene. Neke države, poput Irske, trebale bi raspisati referendum, što se ocjenjuje rizičnim.

EUROZONA

Njemačka inzistira da se odmah krene s drugom opcijom cjelovite izmjene ugovora. Ako to odmah ne bi bilo moguće, između ostalog i zato što neke članice EU-a koje nisu članice eurozone postavljaju svoje uvjete kako bi glasovale za promjene, Berlin i Pariz predviđaju drugo rješenje. Prema toj opciji 17 članica eurozone zaključilo bi sporazum ili međuvladin ugovor i snažnije se integriralo.

Prednost je tog postupka što je brz i jednostavan i sličan uvođenju Schengenskog prostora za slobodno kretanje bez putovnice. Nedostatak je tog postupka što bi produbio podjele u Uniji i zacementirao Europu "dviju brzina".


 

 

 

 


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, david cameron, eu, nicolas sarkozy