Hrvatska

OTKRIVAMO: SUKOB Milanović odbio Josipovićev prijedlog da Mrsić bude ministar obrane!

Milanović obranu dao Kotromanoviću, a Mrsiću ponudio ministarstvo branitelja!

FOTO: Zoran Milanović
Piše: Dražen Klarić


Kako doznaje PolitikaPlus, Zoran Milanović nije poznatom zagrebačkom liječniku i šefu predsjedničke kampanje Ive Josipovića, Mirandu Mrsiću, ponudio mjesto ministra obrane kako je predlagao predsjednik Josipović, već se odlučio na to mjesto postaviti  umirovljenog brigadira i SDP-ova saborskog zastupnika Antu Kotromanovića. 

Na prvi sukob na relaciji predsjednik Josipović - budući premijer Milanović nije se dugo čekalo. Kako doznaje PolitikaPlus, Zoran Milanović nije poznatom zagrebačkom liječniku i šefu predsjedničke kampanje Ive Josipovića Mirandu Mrsiću ponudio mjesto ministra obrane kako je predlagao predsjednik Josipović, već se odlučio na to mjesto postaviti  umirovljenog brigadira i SDP-ova saborskog zastupnika Antu Kotromanovića.

 

OTKRIVAMO
<< EKSKLUZIVNO Svi Milanovićevi ljudi: Tko će sve biti članovi vlade Kukuriku koalicije

 

Milanović je, kako doznajemo od nekoliko izvora iz vrha SDP-a, Mrsiću ponudio mjesto ministra branitelja koje je prethodno trebao preuzeti upravo Kotromanović, no to je mjesto, navodno Mrsić odbio.

 

- S obzirom na to da je Kotromanović branitelj, a da to Mrsić nije, logičnije bi bilo da je Kotromanoviću ponuđeno mjesto ministra branitelja. Dobra suradnja predsjednika Josipovića, koji je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i ministra obrane je itekako važna, pa je stoga izbor Mrsića koji je predsjedniku jedan od najbližih suradnika bio itekako logičan, kaže naš izvor iz SDP-a.

 

Kako bilo, Zoran Milanović je očito odlučio ne uvažiti prijedlog predsjednika Josipovića, koji je s Kotromanovićem također u odličnim odnosima. Kotromanović je bio vrlo aktivan u Josipovićevoj predsjedničkoj kampanji osiguravajući aktualnom predsjedniku braniteljsku potporu. 

 

Stoga Josipović neće raditi nikakve probleme i dati će pozitivno mišljenje, koje kao Vrhovni zapovjednik u slučaju imenovanja ministra obrane daje. Iako to mišljenje za Vladu nije obvezujuće, itekao je, zbog odnosa snaga i normalnog funkcioniranja vojske, bitno. Ipak, jasno je da Milanović nije uvažio želju predsjednika Josipovića i ponudio mjesto ministra obrane Mirandu Mrsiću.

 

 

- Ovaj potez Zorana Milanović možemo protumačiti i kao pljusku Ivi Josipoviću, kaže jedan od naših izvora.

 

Drugi naš sugovornik s ovom se konstatacijom ne slaže tvrdeći da je Milanović još prije deset dana izvjestio Josipovića o odluci da Kotromanovića postavi na čelo ministarstva obrane.

 

- Da, izvjestio ga je o tome da ne prihvaća njegov (Josipovićev) prijedlog. To i dalje ne umanjuje činjenicu da je odbio predsjednikov prijedlog, kaže naš izvor, koji ne krije da smatra Mrsića boljim rješenjem, no nekoliko je puta naglasio da Kotromanovića visoko cijeni i da smatra da su njegove kvalitete i znanje neupitni. 

 

Kako će ova priča završiti znat će se u subotu kada bi predsjednik Josipović trebao i službeno pozvati Milanovića na Pantovčak i uručiti mu odluku kojom ga imenuje mandatarom nove Vlade.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante kotromanović, mirando mrsić, ivo josipović, zoran milanović