Hrvatska

EU: HDSSB: Nema razloga za slavlje potpisivanja pristupnog sporazuma

Zoran Milanović, ali i Vesna Pusić trebaju što prije dati odgovore na brojna pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU, kada to već nije do sada učinila premijerka Jadranka Kosor.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska demokratska stranka Slavonije i Baranje (HDSSB) smatra kako Hrvatska nema razloga slaviti potpisivanje pristupnog sporazuma Europskoj uniji (EU).

 

Pristupni sporazum koji je Hrvatska danas potpisala u Bruxellesu dogodio se u vrijeme kada je neizvjesna sudbina eurozone, kada je cijela Europska unija opterećena nizom problema, zbog čega HDSSB ocjenjuje da nema razloga za slavlje, rekao je predsjednik te stranke i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

 

Situacija u EU unazad deset godina, pa i prije šest godina "kada je Hrvatska počela s pregovorima nije ni približno ista kao danas, kada je i u Europi narušeno gospodarstvo, velik broj nezaposlenih, pa se pitamo kakva je sudbina Hrvatske u cijeloj toj priči", rekao je Šišljagić i dodao kako su, naravno, svjesni da je Hrvatskoj mjesto u europskoj asocijaciji, jer Europi po svojoj kulturnoj, tradicijskoj i ostaloj baštini oduvijek i pripadamo .

 

Predsjednik HDSSB-a je rekao da ga posebno zabrinjava primjerice "pitanje zadiranja u proračun države jer smatram da je to uistinu pitanje autonomnosti", ali "najviše nas brine što mi u ovom trenutku uopće ne znamo što su hrvatski pregovarači zapravo izpregovarali". Samim tim, kazao je Šišljagić, pitanje referenduma koji bi se trebao održati već za mjesec dana je jako neizvjesno, budući da je prekratak rok da bi hrvatska javnost mogla biti upućena o ćemu treba glasovati. Svakako da nas u Osječko-baranjskoj županiji najviše zanimaju pitanja i odgovori vezani za poljoprivredu, ali isto tako nas zanima što je dogovoreno u vezi s obrazovnim sustavom i ostalo, kazao je Šišljagić.

 

Poručio je da "Kukuriku koalicija, prije svega budući premijer Zoran Milanović, ali i Vesna Pusić trebaju što prije dati odgovore na brojna pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU, kada to već nije do sada učinila premijerka Jadranka Kosor i ostali državni pregovarači". Sve su to razlozi, rekao je Šišljagić, da ocijenimo kako nema razloga za slavlje, već naprotiv za zabrinost zbog teške situacije u kojoj se Hrvatska već nalazi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, pristupni pregovori, eu