A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eurosummit-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dogovor o spašavanju eurozone podijelio EU: Britanija ostala sa strane | Politika+
Hrvatska

EUROSUMMIT: Dogovor o spašavanju eurozone podijelio EU: Britanija ostala sa strane

"Europa nije podijeljena, Britanci su stali sa strane i oni su izvan procesa odlučivanja. Europa je jedinstvena"

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Jačanje fiskalne unije kako bi se sačuvao euro doveo je do podjela unutar EU-a gdje Njemačka i Francuska stoje na čelu velike skupine zemalja ostavljajući Veliku Britaniju izoliranu, navode novinske agencije u petak nakon cjelonoćnog sastanka čelnika Unije u Bruxellesu.

Dvadeset i tri od ukupno 27 članica odlučile su se za čvršću integraciju s jačom proračunskom disciplinom unutar područja zajedničke valute, pri čemu je Velika Britanija rekla da ne može prihvatiti predložene amandmane nakon što si nije uspjela osigurati ustupke.

"Europa nije podijeljena, Britanci su stali sa strane i oni su izvan procesa odlučivanja. Europa je jedinstvena"

Poslije desetosatne rasprave svih 17 članica eurozone i šest zemalja koje se namjeravaju pridružiti zajedničkoj valuti odlučile su se na pregovore o novom međuvladinom ugovoru koji bi bio paralelan s Lisabonskim ugovorom a sve kako bi se eurozona dodatno osigurala od dužničke krize, prenosi agencija Reuters.

"Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zaključit će međuvladin ugovor", rekao je novinarima u petak rano ujutro predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonoćnih pregovora.

Kako navodi europski izvor za AFP, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska "rekle su ne" izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo "konzultirati svoj parlament".

"Europa nije podijeljena, Britanci su stali sa strane i oni su izvan procesa odlučivanja. Europa je jedinstvena", rekla je predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ocijenio je odluku korakom naprijed prema jačanju proračunske discipline koja je nužna ako zemlje eurozone žele izići ojačane nakon dvogodišnjeg razdoblja tržišnih turbulencija.

Aktivna potpora ECB-a bit će od vitalne važnosti idućih dana jer su tržišta negativno reagirala na informacije o podjelama u EU-u i o mogućem dugotrajnom pregovaračkom procesu kako bi se došlo do novog ugovora.

Njemačka se zauzima za ugovor o jačanju proračunske discipline koji bi bio obvezujući, što je, smatraju čelnici te zemlje, jedini način da se ubuduće poštuju pravila i spriječe nove anomalije.

"Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor" unutar EU-a, priznao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, "To nije bilo moguće", dodao je. Novi međuvladin ugovor će "osnažiti, što je i bio naš cilj, upravu, vjerodostojnost i pravila eurozone", dodao je Barroso.

Predsjednik EU-a Van Rompuy je pak istaknuo da će nova pravila s vremenom moći postati dio europskog prava.

"Međuvladin ugovor može biti odobren i ratificiran mnogo brže nego cjelokupan (Lisabonski) ugovor, a mislim da je brzina vrlo važna za pojačanje vjerodostojnosti", dodao je on.

Također je dogovoreno da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će stupiti na snagu u srpnju 2012. godine, biti vrijedan 500 milijardi eura što je manje nego što su neki tražili.

Reuters kaže da bi odluka britanskog premijera Davida Camerona da ostane izvan skupine zemalja koje podržavaju promjene mogla njemu donijeti potporu euroskeptika ali i izazvati probleme britanskom tržištu.

"Cameron je nespretan", rekao je jedan viši europski diplomat. U diplomatskim krugovima u Bruxellesu se pretpostavlja da bi London mogao omekšati svoj stav ako zaključi da izolacija nije baš održiv način djelovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AUROZONA, EUROPA, EUROSUMMIT, HERMAN VON ROMPUY, DAVID CAMERON, Jose Manuel Barroso