A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-friscic-100.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josip Friščić: Neću se kandidirati za predsjednika HSS-a, ali hoću u Sabor! | Politika+
Hrvatska

NE ODUSTAJE: Josip Friščić: Neću se kandidirati za predsjednika HSS-a, ali hoću u Sabor!

Neuspješnom predsjedniku HSS-a ne ide se u političku mirovinu.

FOTO: Josip Friščić
Piše: PolitikaPlus/Hina


Iako je dio stranke zasigurno priželjkivao da će Friščić odustati i od zastupničkog mjesta i prepustiti ga Damiru Bajsu, čini se da se njemu, unatoč potopu na izborima, još uvijek ne da u političku mirovinu - istaknuo je da će biti zastupnik HSS-a u Hrvatskom saboru.

Izborna glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se 28. siječnja 2012. u Zagrebu, odlučilo je danas predsjedništvo HSS-a koje je predsjednik stranke Josip Friščić izvijestio da se neće kandidirati za stranačkog predsjednika.

Josip Friščić je to odlučio pošto je na parlamentarnim izborima stranka dobila samo jedan mandat u Hrvatskom saboru, odnosno izborni je prag prošao samo Friščić u 2. izbornoj jedinici.  HSS je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora imao šest zastupnika.

Nakon sjednice predsjedništva HSS-a večeras je za Hinu izjavio da je predsjedništvu jasno poručio da se ne misli kandidirati za predsjednika HSS-a. Iako je dio stranke zasigurno priželjkivao da će Friščić odustati i od zastupničkog mjesta i prepustiti ga Damiru Bajsu, čini se da se njemu, unatoč potopu na izborima, još uvijek ne da u političku mirovinu - istaknuo je da će biti zastupnik HSS-a u Hrvatskom saboru.

"Bit će prilike za sve one koje njihove županijske organizacije predlože za pojedine dužnosti, ali jednako tako predviđena je i mogućnost pojedinačnog kandidiranja na temelju prikupljenih potpisa."

"Izabran sam za saborskog zastupnika i u skladu s programom stranke, s onim što smo mi si zacrtali i onim što je naš nauk i svjetonazor, zasigurno ću svemu tome pridonositi s bilo koje dužnosti pa i s te", istaknuo je, dodavši da je predsjedništvo analiziralo izborne rezultate po izbornim jedinicama i zaključilo da "nismo zadovoljini rezultatima, ali je utješno što smo ostali parlamentarna stranka. No zbog toga, a i po statutarnim odredbama, dogovorili smo se o početku kandidacijskog procesa za izbornu skupštinu te utvrdili da se ona održi 28. siječnja 2012."

Naglasivši da se neće kandidirati za predsjednika HSS-a, rekao je da se određene stvari nakon ovakvog izbornog rezultata trebaju promijeniti, pa i na čelnoj poziciji.


"Da bi se to olakšalo, na predsjedništvu sam jasno rekao da se ne mislim kandidirati za predsjednika HSS-a," objasnio je. Na upit je li na predsjedništvu stranke netko najavio svoju kandidaturu za čelno mjesto HSS-a, Friščić je odgovorio niječno, ocijenivši da ne bi bilo dobro da se mimo kandidacijskog procesa, mimo statutarnih odredaba, provodi kandidacijski postupak.

"Bit će prilike za sve one koje njihove županijske organizacije predlože za pojedine dužnosti , ali jednako tako predviđena je i mogućnost pojedinačnog kandidiranja na temelju prikupljenih potpisa. Za sve su utvrđeni rokovi i načini kako se to provodi. Dakle, omogućeno je da će svatko onaj koga netko predlaže ili osjeća da sam može pridonijeti boljitku stranke, moći to i ostvariti svojom kandidaturom", istaknuo je Friščić.

Dodao je da će kao predsjednik stranke učiniti sve da izborna glavna skupština HSS-a bude dobro organizirana te da sva tijela i dužnosti koje će biti izabrane budu izabrane statutarno, bez prigovora. Kaže da su se dogovorili da tajništvo pripremi program racionalizacije i promjenu pravilnika o financiranju.

"Mi smo stranka s 52.000 članova. Bilo je razdoblja kad se središnjica financirala članarinama članstva, ali kako je broj saborskih zastupnika rastao, uz racionalnu potrošnju takvi doprinosi nisu više bili potrebni. Ali to ne znači da nećemo naći rješenja za racionalno funkcioniranje središnjice, ako ona ne funkcionira, teško je očekivati da će ispunjavati sve obveze i poslove koje obavlja tako velika stranka kao HSS", rekao je Friščić.

Podsjetivši da plaću dobiva pet osoba, dodao je da taj broj nije povećavan ulaskom u vlast, a moguće smanjenje ovisi o dogovoru u stranci i načinu zatvaranja financijske konstrukcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir bajs, hss, izbori, josip friščić