Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: dogovor EU-a ohrabrio ulagače, no ne sasvim

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon što su čelnici Europske unije dogovorili striktnija proračunska pravila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon što su čelnici Europske unije dogovorili striktnija proračunska pravila kako bi vratili povjerenje tržišta izgubljeno tijekom dvogodišnje dužničke krize.

 

Dogovor o fiskalnoj disciplini će pomoći, no ne zadugo. Nema sretnog završetka ove situacije, to su samo rješenja koja nisu loša“, kaže George Feiger, direktor u tvrtki Contango Capital Advisors.

 

Dow Jones indeks ojačao je 186 bodova, ili 1,55 posto, na 12.184 boda, dok je S&P 500 skočio 1,69 posto, na 1.255 bodova, a Nasdaq indeks 1,94 posto, na 2.646 bodova. Na jučer završenom summitu EU-a čelnici 26 od 27 članica poduprli su sporazum o jačanju fiskalne discipline i automatskim kaznama u slučaju prekoračenja dogovorenih proračunskih pravila, što bi trebalo pomoći rješavanju dužničke krize eurozone. Svih 17 članica eurozone pristalo je na dogovor, devet ostalih članica EU-a najavilo je da će ga potpisati nakon konzultacija s nacionalnim parlamentima, a jedino mu se Velika Britanija neće priključiti.

 

„Dogovor o fiskalnoj disciplini će pomoći, no ne zadugo. Nema sretnog završetka ove situacije, to su samo rješenja koja nisu loša“, kaže George Feiger, direktor u tvrtki Contango Capital Advisors. Cijene dionica već su dulje vrijeme rasle u očekivanju europskog dogovora, pa je od kraja studenoga S&P 500 indeks ojačao 6,5 posto. No, u četvrtak su vodeći indeksi oštro pali, nakon što je Europska središnja banka poručila da neće pojačati kupnju obveznica članica eurozone, dok su se ulagači nadali većoj pomoći ECB-a u stabilizaciji tržišta obveznica, gdje prinosi na dugove prezaduženih članica tog bloka dosežu dugoročno neodržive razine. Dio jučerašnjeg rasta cijene dionica analitičari pripisuju i korekciji cijena nakon oštroga pada u četvrtak.

 

Pozitivno su na tržište utjecali i novi dobri makroekonomski podaci. Raspoloženje potrošača u SAD-u dosegnulo je početkom prosinca najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci, zahvaljujući poboljšanjima na tržištu rada i u cjelokupnom američkom gospodarstvu. No, slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava, pri čemu eurozoni prijeti nova recesija, ostavlja traga na poslovanje američkih kompanija. Jučer je Du Pont smanjio procjene svojih rezultata u ovoj godini, zbog sporijeg rasta na nekim tržištima, pa je cijena dionice tog proizvođača kemikalija pala više od 3 posto. Zbog slabljenja potražnje, procjene poslovnih rezultata u tekućem kvartalu smanjio je i tehnološki div Texas Instruments.

 

Zbog svega toga, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,7 milijardi dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma od 7,95 milijardi. Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 6 naprema 1. U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 1,4 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 0,8 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,83 posto, na 5.529 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks skočio 1,91 posto, na 5.986 bodova, a pariški CAC 2,48 posto, na 3.172 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dužnička kriza, wall stret, ciujene dionica, dionice, svjetska tržišta