Hrvatska

OPET NA VLASTI?: Milorad Pupovac: Postoji stalna komunikacija SDSS-a s Kukuriku koalicijom

Očekuje razgovore s predstavnicima buduće saborske većine nakon što Milanović dobije mandat.

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazili su u subotu u Banjoj Luci očekivanje da će nova vlast u Zagrebu imati bolju suradnju sa zemljama regije, ponajprije s BiH i Srbijom.

Pupovac: Dobivali smo poruke na koji bi način trebali predstavnici Srba sudjelovati u budućoj većini u Saboru, kao i vladajućoj garnituri vlasti te ulozi u budućoj politici hrvatske vlade.

"Očekujemo da to bude bolje nego do sada. Neki koraci koje je učinio predsjednik Ivo Josipović, a koji su bili povijesnog karaktera u otvaranju prema BiH i Republici Srpskoj, trebaju se nastaviti između svih razina vlasti", rekao je Igor Radojičić.

Posebno značajnim ocijenio je ne potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji što će, kako tvrdi, donijeti i dosta problema u međusobnim odnosima dviju država. Pri tome je predsjednik entitetskog Parlamenta pozvao institucije vlasti u BiH da pojačaju napore radi usklađivanja s novim uvjetima kada 'Europska unija i formalno bude na Savi i Uni'.

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da srpska zajednica u Hrvatskoj pozdravlja najave nove Vlade da će regija jugoistoka Europe biti jedan od glavnih prioriteta Zagreba.

"Jedan od modela je prekogranična suradnja između općina u Hrvatskoj i u BiH jer će to poboljšati život u općinama i poboljšati europsku perspektivu i otvoriti mogućnosti za korištenje europskih fondova", rekao je Pupovac.

Pri tome je rekao da postoji stalna komunikacija SDSS-a s Kukuriku koalicijom te da su dobivali poruke na koji bi način trebali predstavnici Srba sudjelovati u budućoj većini u Saboru, kao i vladajućoj garnituri vlasti te ulozi u budućoj politici hrvatske vlade. Najavio je da očekuje razgovore s predstavnicima buduće saborske većine nakon što Zoran Milanović dobije mandat za sastavljanje nove Vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

republika srpska, igor radojičić