Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Moody’s će do ožujka preispitati kreditne rejtinge svih članica EU!

To vrlo vjerojatno naznačava i okvir do kojega će bonitetne agencije čekati na ključne odluke nove hrvatske vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki terminski indeksi danas su oslabili jer investitore brine hoće li mjere usvojene na prošlotjednom summitu EU-a biti dovoljne za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 13,30 sati u minusu 73 boda, a tehnološki Nasdaq 12,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je na gubitku 9,2 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Moody’s izvijestila je, pak, danas da namjerava ispitati rejtinge svih EU država tijekom prvog tromjesečja 2012. godine, s obzirom na “nastavljen izostanak odlučnih političkih mjera”. Možemo zaključiti da to vrlo vjerojatno naznačava i okvir do kojega će bonitetne agencije čekati na ključne odluke nove hrvatske vlade.

Nakon početnog entuzijazma investitora oko postizanja dogovora europskih čelnika u petak u vezi mjera za čvršću financijsku disciplinu, na burzama je ipak zavladala zabrinutost.

Iako su srednjoročne mjere pozitivne, mnogi analitičari ukazuju da one nisu rješenje za dužničke probleme eurozone u kratkome roku. Agencije za izdavanje kreditnih rejtinga objavile su da je prošlotjedni summit “ponudio nekoliko novih mjera, od kojih su mnoge slične prijašnjima”.

Agencija Moody’s izvijestila je, pak, danas da namjerava ispitati rejtinge svih EU država tijekom prvog tromjesečja 2012. godine, s obzirom na “nastavljen izostanak odlučnih političkih mjera”. Možemo zaključiti da to vrlo vjerojatno naznačava i okvir do kojega će bonitetne agencije čekati na ključne odluke nove hrvatske vlade.

Čak ni uspješna aukcija talijanskih državnih obveznica nije uspjela oraspoložiti investitore. Talijansko ministarstvo financija prodalo je danas 7 milijardi eura vrijedne 12-mjesečne trezorske zapise. Ukupno je pristiglo na aukciju 13,5 milijardi eura vrijednih ponuda, dok je prinos na njih smanjen na 5,95 posto, sa 6,09 posto zabilježenih na ranijoj aukciji.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice proizvođača sirovina, budući da je cijena barela nafte oslabila 1 posto, a bakra više od dva posto, navode analitičari.

Na europskim burzama također su danas zaredali gubici. Pritom je londonski Ftse oslabio 0,46 posto, pariški CAC 1,18 posto, frankfurtski DAX 1,5 posto, a talijanski FTSE MIB 2,2 posto.

Uz uobičajeno nizak promet na početku tjedna, na Zagrebačkoj burzi do podneva su indeksi oslabili za više od 0,8 posto, pod utjecajem kretanja najvažnijih europskih burzovnih indeksa.

„Likvidnost je niska, što je već uobičajeno za ponedjeljak, tako da je do podneva tek s jednom dionicom ostvaren je milijunski promet. Crobexi su u minusu, prateći trend na europskim burzama“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Od početka tjedna Crobex je tako u minusu za 2,02 posto, a Crobex10 za 0,75 posto.