A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-567.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sloković: Sanader još jednu noć u zatvoru, no on je fajter, to ga nije dotuklo! | Politika+
Hrvatska

SAGA O PRITVORU: Sloković: Sanader još jednu noć u zatvoru, no on je fajter, to ga nije dotuklo!

"S obzirom da se radi o grubom kršenju prava mislili smo da će se odluka donijeti po hitnom postupku."

Piše: PolitikaPlus

Iako su u šaci imali odluku Ustavnog suda da njihov branjenik mora na slobodu, Jadranka Sloković i Goran Suić ipak su morali priznati poraz, barem za danas. Iz Remetinca su danas još jednom otišli bez Ive Sanadera

- Ovo je prvi put da sud nije poštivao odluku Ustavnog suda, ističu Sanaderovi branitelji. USKOK-ovci su se žalili na odluku Županijskog suda, iako su znali da se time zapravo žale na odluku Ustavnog suda, a istražni sudac omogućio im je da ta diverzija za sada prođe.


SLOKOVIĆ:  S obzirom da se radi o grubom kršenju prava mislili smo da će se odluka donijeti po hitnom postupku.

Sanaderovi odvjetnici nadali su se da će Ustavni sud reagirati i direktno upravi zatvora narediti puštanje pritvorenika, što ne bi bio presedan. Iz Ustavnog suda preko vikenda su poručili da oni ne mogu reagirati sami, te da u ovom slučaju mogu reagirati samo na poticaj Sanaderovih odvjetnika. Oni, dakako nisu ostali gluhi, još jučer su faksirali svoju žalbu, a danas su je i osobno uručili. No, očito da se sucima Ustavnog suda nije žurilo onoliko koliko su se oni nadali.

- S obzirom da se radi o grubom kršenju prava mislili smo da će se odluka donijeti po hitnom postupku, rekla je Jadranka Sloković. Sanader je, dakako razočaran, no i dalje očekuje da će se brzo naći na slobodi.

DEVČIĆ: Sanader će na slobodu izaći tek kada budu ispunjeni svi uvjeti, što u konkretnom slučaju znači da rješenje mora postati pravomoćno.

- On je fajter, ovo ga nije dotuklo, kaže da idemo dalje, prenijela je novinarima Sanaderova odvjetnica.

Hoće li to doista samo još jedna noć u pritvoru, ovisi o tome hoće li Ustavni sud sutra ipak reagirati na neposluh Županijskog suda. Vjerojatno je ustavnim sucima dodatni problem što bi trebali razjasniti ne samo Sanaderovo trenutačno puštanje nego i mogućnost da se on za koji dan ponovno nađe u pritvoru. Naime, saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je spremno na zahtjev državnog odvjetništva skinulo imunitet Sanaderu i u slučaju Fimi Media.

- Sanader će na slobodu izaći tek kada budu ispunjeni svi uvjeti, što u konkretnom slučaju znači da rješenje mora postati pravomoćno. Naime, stranke na odluku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Nakon toga treba biti položena jamčevima, a optuženik mora dati obećanje da se neće kriti, najavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Ako USKOK podnese žalbu, za koju ima tri dana od preuzimanja rješenja, o njoj će odlučivati Vrhovni sud. Odbaci li žalbu, Sanader bi na slobodu mogao u srijedu. Na pitanje koliko bi dana moglo proći prije Sanaderova puštanja iz Remetinca Devčić je rekao da je svaka procjena u ovom slučaju nezahvalna. 'To je proces koji mora potrajati', izjavio je Devčić, pojašnjavajući da se sigurno ništa ne može dogoditi u tri dana, koliki je bio žalbeni rok na odluku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRITVOR, VRHOVNI SUD, USTAVNI SUD, USKOK, KREŠIMIR DEVČIĆ, JADRANKA SLOKOVIĆ, IVO SANADER