Hrvatska

DEMANTI: Ankica Mamić: Radimir Čačić još od 2000. nema veze s Coningom

Čačić nikad nije bio većinski vlasnik, a on i njegova supruga imali su nešto više od 20 posto udjela u Coningu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Čelnik HNS-a Radimir Čačić od od 2000. nema vlasničke veze sa varaždinskom tvrtkom Coning, izjavila je Čačićeva predstavnica za odnose s javnošću Ankica Mamić, komentirajući pisanje medija da je Coning, čiji je Čačić jedan od osnivača, dva dana prije parlamentarnih izbora od Croatia osiguranja (CO) dobio kredit od 4 milijuna kuna uz povoljnu kamatu, iako je tvrtka u dugovima.

 

Radimir Čačić od 2000. godine nema vlasničke veze s Coningom, jer je 2000. svoja vlasnička prava prenio na odvjetnički ured, rekla je Mamić dodavši da Čačić nikad nije bio većinski vlasnik, a on i njegova supruga imali su nešto više od 20 posto udjela u Coningu. Što se tiče kredita, Mamić je rekla Hini da je "Croatia osiguranje kao jamstvo za taj kredit dobilo prvorazredno jamstvo banke. Banka je izdala jamstvo temeljem založnog prava na Coningovom hotelu u Trakošćanu".

 

Po njezinim tvrdnjama, takvih kredita "u Croatia osiguranju ima 500, tisuću ili 1500, jer Croatia osiguranje svim svojim osiguranicima, ovisno o visini premije, daje takve kredite. CO se po zakonu bavi i osiguranjem i plasiranjem financijskih sredstava", dodala je. "Ovdje priče nema! Niti je tu povlaštena kamata, niti povlašteni uvijeti, a CO ima prvorazredno jamstvo, dakle jamstvo banke", poručila je direktorica agencije za odnose s javnošću IM&C Ankica Mamić. Mediji navode kako je Coning, koji je u zadnjih šest mjeseci bio sedam dana u blokadi, dobio kredit uz povlaštenu kamatu od sedam posto, iako je uobičajena kamata deset posto.

 

Iz CO je Hini na upit da komentiraju te tvrdnje odgovoreno da "sukladno odredbama Statuta CO" ne mogu komentirati detalje poslovnih odnosa s partnerima, a da su u spomenutom slučaju poštivani svi zakonski propisi. "Sukladno odredbama Statuta Croatia osiguranja ne možemo komentirati detalje poslovnih odnosa s našim partnerima, u ovom slučaju s varaždinskom tvrtkom Coning. Vama za informaciju možemo reći kako se u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, Croatia osiguranje ponašala profesionalno i stručno, te da je ovdje riječ isključivo o poslovnom odnosu dvaju gospodarskih subjekata.

 

Poštivane su sve procedure i odluke suglasne poslovnoj praksi i internim aktima Croatia osiguranja, kao i svi zakonski propisi. Croatia osiguranje nije niti u jednom dijelu narušila interese tvrtke, propisanu proceduru i osiguranje povrata plasiranih sredstava, koji su osigurani bankovnom garancijom", stoji u odgovoru Croatia osiguranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

coning