A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fred-matic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fred Matić uvodi odličje 'Junak Domovinskog rata' i povećava mirovine braniteljima! | Politika+
Hrvatska

MINISTAR BRANITELJA: Fred Matić uvodi odličje 'Junak Domovinskog rata' i povećava mirovine braniteljima!

Matić će inzistirati i na gradnji rehabilitacijskih centara.

FOTO: Fred Matić
Piše: Ivan Klarić

Dok budući predsjednik Vlade Zoran Milanović na Iblerovom trgu stavlja posljednje puzzle na sastav Vlade kojom će upravljati naredne četiri godine, vukovarski branitelj, savjetnik predsjednika države Ive Josipovića za branitelje i budući ministar branitelja Predrag Fred Matić, polako sastavlja listu prioritetnih stvari na kojima će kad preuzme ministarstvo raditi.

 

Prva stavka na kojima će Matić inzistirati je svakako rehabilitacijski centar ili više njih za branitelje. Naime, poznato je da su ratni veterani svuda u svijetu populacija sa specifičnim zdravstvenim potrebama koje, uza sva nastojanja medicinskog osoblja, u klasičnim zdravstvenim ustanovama najčešće ne mogu ostvariti na kvalitetnoj razini.

Prema informacijama s kojima raspolaže PolitikaPlus, Matić će ministarsku poziciju iskoristiti kako bi pomogao kolegama braniteljima na sve moguće načine.

 

Prva stavka na kojima će inzistirati je rehabilitacijski centar za branitelje, odnosno više njih. Naime, poznato je da su ratni veterani svuda u svijetu populacija sa specifičnim zdravstvenim potrebama koje, uza sva nastojanja medicinskog osoblja, u klasičnim zdravstvenim ustanovama, najčešće ne mogu ostvariti na kvalitetnoj razini.

 

O rehabilitacijskim centrima u predizbornoj kampanji je više puta govorio tada kandidat za ministra branitelja Kukuriku koalicije, Ante Kotromanović. On je kao potencijalne lokacije takvog centra ili više njih tada navodio Duilovo u Splitu, Makarsku i Vodice. Hoće li te lokacije prihvatiti i Matić, ostaje za vidjeti, ali je sigurno da će na izgradnji centara koje će biti na raspolaganju braniteljima Matić inzistirati.

Druga stavka na kojoj će Matić svakako inzistirati je odličje 'Junak Domovinskog rata'. O tome je Matić već više puta u javnosti govorio tvrdeći kako su dosad uručena odličja izgubila na vrijednosti.

- Red kneza Domagoja i Red Nikole Šubića Zrinskog rezervirani su za najbolje među nama. Nažalost, došlo je do inflacije podjela tih medalja, što ih je obezvrijedilo. Ja sam kao časnik u Glavnom stožeru tome svjedočio. Red kneza Domagoja ekvivalent je nekadašnjem Ordenu narodnog heroja, a dobilo ga je više od tisuću ljudi, što je smiješno, tvrdio je Matić više puta do sada. S odličjem 'Junak Domovinskog rata', smatra Matić, nagradit će se oni pravi, istinski heroji Domovinskog rata bez čijeg zalaganja i požrtvovnosti ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Tako je recimo u više intervjua spominjao kako bi to odličje među prvima dobio pokojni Blago Zadro, čovjek koji je sinonim za herojsku obranu grada Vukovara.

 

Druga stavka na kojoj će Matić svakako inzistirati je odličje 'Junak Domovinskog rata'. O tome je Matić već više puta u javnosti govorio tvrdeći kako su dosad uručena odličja izgubila na vrijednosti.

Premda je iz smjera HDZ-ovaca u vrijeme predizborne kampanje više puta upućena oštra kritika kako će braniteljima, ukoliko Kukuriku koalicija dođe na vlast, mirovine biti smanjivane, prema informacijama s kojima raspolažemo, to se neće dogoditi. 

 

Budući ministar branitelja inzistirati će na povećanju braniteljskih mirovina za 2.5 do 3 posto i to u razdoblju od godine dana. To naravno nije nova ideja, to se na skupovima Kukuriku koalicije više puta spominjalo i isticalo.

Naprotiv, budući ministar branitelja inzistirati će na povećanju braniteljskih mirovina za 2.5 do 3 posto i to u razdoblju od godinu dana. To naravno nije nova ideja, to se na skupovima Kukuriku koalicije više puta spominjalo i isticalo. Naravno, pitanje je samo kako će se to uspjeti provesti s obzirom na ionako narušene financijske pokazatelje zemlje. Ipak, novoj Vladi i ministru branitelja treba dati vremena kako bi sagledali situaciju i odlučili poraditi na problemima koje tište branitelje.

 

Osim ovih triju vrlo važnih smjernica kojima će se voditi Matićevo ministarstvo branitelja, treba spomenuti također da je Matić više puta do sada zagovarao objavljivanje registra branitelja.

 

Bit će zanimljivo kako će se prema toj temi odnositi i kad sjedne u ministarsku fotelju i kako će se, ukoliko Matić odluči registar uistinu objaviti, prema tome ponašati neke braniteljske udruge koje su čvrsto stale uz vladu HDZ-a kada je jedan dio registra, na dosad nepoznat način, izašao u javnost, čemu su se Jadranka Kosor i suradnici žestoko protivili.