Hrvatska

DOBIO MANDAT - VIDEO: Milanović: Bit će teško, ali moramo izvući Hrvatsku iz krize i vratiti povjerenje u sustav

'Činjenica je da nas čeka dijeta i da ćemo trebati potporu javnosti.'

Piše: Ilijana Grgić, Ivan Klarić. Video: Infobiro.tv

Zoran Milanović, budući premijer, došao je po mandat za sastavljanje nove Vlade u pratnji Radimira Čačića, Silvana Hrelje i Ivana Jakovčića. Dočekao ga je Joško Klisović, budući zamjenik Vesne Pusić i sadašnji predstavnik Ureda predsjednika.

 

Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni i teško će biti i jedno i drugo, kazao je Milanović. Činjenica je da nas čeka dijeta, dodao je Milanović i kazao da će mu trebati podrška javnosti.

Predstavnike Kukuriku koalicije primio je predsjednik Ivo Josipović. Nakon što su završili razgovor iza zatvorenih vrata, Zoran Milanović od predsjednika Ive Josipovića dobio je mandat za sastavljanje nove Vlade.

Nakon što mu je i službeno povjeren mandat za sastavljanje vlade, Milanović se zahvalio, kazao kako je to obveza i zaključio da vladu čeka velik posao. 'Moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedni način je gospodarski rast', rekao je Milanović.

 

- Mandat je obaveza i veliki posao. Moramo zemlju izvući iz krize, kazao je Milanović nakon zahvale na mandatu. Kazao je da će vratiti povjerenje u sustav.

 

- Za uspjeh treba nešto više države - kvalitetnije i organiziranije države, poručio je. Izjavio je kako je nemoguće da svi budu na istoj strani, no da treba biti sloge oko temeljnih stvari.

 

Novinari su ga upitali kako komentira činjenicu da arbitražni suci koji bi trebali odlučiti o graničnom sporu sa Slovenijom nisu izabrani.

 

Za uspjeh treba nešto više države - kvalitetnije i organiziranije države, poručio je. Izjavio je kako je nemoguće da svi budu na istoj strani, no da treba biti sloge oko temeljnih stvari.

- Zadatak EK je bio da do potpisivanja ugovora pripremi listu arbitara da bi mogli početi teći rokovi za usuglašavanje arbitara. Ona je trebala biti gotova, a zašto nije gotova, ja to ne znam. Vidim da to interesira i kolege u Sloveniji, rekao je Milanović.

 

Na pitanje gdje će biti njegovo prvo putovanje, Milanović je izjavio da će biti orijentieran trgovinskim partnerima, ali i regiji, pogotovo BiH gdje živi "puno naših sunarodnjaka", a to još uvijek nije funkcionalna država. Tu je i Slovenija, nastavio je. Kako i kojim redom još se ne zna.

 

- Rado ćemo imati podršku predstavnika manjina, kazao je Milanović na upit o odnosu Vlade i SDSS-a. "Rado ćemo surađivati", dodao je.

 

'Ovo je treći izborni model koji je Hrvatska iskušala, izjavio je, dodajući da svi imaju svoje nedostatke, no i da je to stvar odabira. Popis birača je stvar temeljnog funkcioniranja države.'

Zatraženo je očitovanje od kreditu koji je Coning dobio od CO. Milanović je kazao da će Čačić o tome kasnije govoriti.

 

- To je poslovni aranžman koji nije neobičan za poslovanje osiguravatelja, kazao je.

 

Upitan je o izmjenama izbornih zakona.

- Ovo je treći izborni model koji je Hrvatska iskušala, izjavio je, dodajući da svi imaju svoje nedostatke, no i da je to stvar odabira. Popis birača je stvar temeljnog funkcioniranja države, nastavio je.

 

Mi očito imamo više birača već punoljetnih građana. To nije normalno", kazao je. "Morat ćemo uvesti reda u svim županijama i izbornim jedinicama", najavio je.

- Mi očito imamo više birača već punoljetnih građana. To nije normalno", kazao je. "Morat ćemo uvesti reda u svim županijama i izbornim jedinicama", najavio je.

 

Na pitanje postoji li mogućnost da Kukuriku mijenja plan na kojemu su dobili izbore, budući da Svjetska banka najavljuje recesiju, nije dao precizan odgovor.

 

- Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni i teško će biti i jedno i drugo, kazao je Milanović.

 

- Činjenica je da nas čeka dijeta, dodao je Milanović i kazao da će mu trebati podrška javnosti.

 

Podsjetimo, desetak prigovora otežalo je da budući premijer Zoran Milanović od predsjednika Ive Josipovića dobije mandat za sastav Vlade i ranije. Jučer poslijepodne Ustavni suci stavili su točku na i ovog izbornog procesa, a predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin  je službene rezultate sinoć donio i u Ured predsjednika Republike.

21. prosinca Zoran Milanović će dobiti priliku da brani nove ministre i svoj program. Nakon što on prisegne ulazi u ministarske klupe, a Jadranka Kosor i sada već bivši ministri prisežu kao saborski zastupnici oporbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, IVO JOSIPOVIĆ, ZORAN MILANOVIĆ