A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-500.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor: Mislim da možemo biti ponosni na posao koji smo odradili | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-EU: Jadranka Kosor: Mislim da možemo biti ponosni na posao koji smo odradili

'Mi smo završili pregovore do kraja lipnja i potpisali smo pristupni ugovor tako da 2011. ostaje definitivno zabilježena u povijesti hrvatske države i hrvatskog naroda.'

FOTO: Jadranka Kosor
Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska premijerka na odlasku Jadranka Kosor priredila je u srijedu prijem u Banskim dvorima za članove Državnog izaslanstva Republike Hrvatske, članove Pregovaračke skupine za vođenje pregovora, voditelje radnih skupina za pripremu pregovora, Ured glavnog pregovarača, Tajništvo pregovaračke skupine, kao i za ostale stručnjake koji su bili uključeni u proces pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a koji je uspješno završen potpisivanjem Ugovora o pristupanju.

Kosor je zahvalila svima na predanom, ustrajnom i nesebičnom radu koji je doveo do potpisivanja Ugovora o pristupanju RH 9. prosinca.

Izjavila je da je opće poznata činjenica da su u ovom velikom poslu sudjelovali zaista mnogi, među kojima i predstavnici sindikata, poslovne zajednice, političkih stranaka, nevladine udruge..., "svi oni kojima je cilj bio isti, a to je da Hrvatska završi pregovore i postane 28. članica Europske unije".

"Mislim da možemo biti ponosni... na posao koji smo odradili. Hvala vam od srca", rekla je Kosor.

Podsjetila je da su se pregovori vodili u osobito teškim uvjetima te da mnogo toga Hrvatskoj nije išlo u prilog: od krize, recesije, do zaokupljenosti EU-a svojim problemima.

"Ponosna sam što smo izdržali", rekla je Kosor dodavši da su na proljeće mnogi govorili da pregovori neće biti završeni do kraja ove godine. "Mi smo završili pregovore do kraja lipnja i potpisali smo pristupni ugovor tako da 2011. ostaje definitivno zabilježena u povijesti hrvatske države i hrvatskog naroda".

Istaknula je da uspjeha ne bi bilo bez potpore hrvatskih građana i građanki i rekla je kako vjeruje da će i referendum na kojemu će se hrvatski građani izjašnjavati o članstvu u EU "biti sjajan".

Kosor je rekla da je posebno ponosna i na činjenicu da je hrvatski jezik zahvaljujući uspješnim pregovorima postao 24. jezik Europske unije.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izjavio je da je pregovaračka skupina imala od prvog do zadnjeg dana "najširu potporu širom političkog spektra u Republici Hrvatskoj i to je bilo od najveće važnosti za uspjeh našeg posla".

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesu pregovora s Europskom unijom.

"Ovo je ogroman uspjeh za sve nas, ali posao nije gotov. Ogroman povijesni posao je gotov, ali drugi posao počinje, a svodi se na to da što bolje pripremimo RH da bismo od prvog dana maksimalno iskoristili naše članstvo, maksimalno kapitalizirali ovaj povijesni projekt koji smo uspjeli zaokružiti na najbolji mogući način", istaknuo je Drobnjak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, JADRANKA KOSOR, EU