Burze

SVJETSKE BURZE: U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro pod pritiskom

Zbog straha od produbljivanja europske dužničke krize, cijene dionica oštro pale a tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 11 mjeseci.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Tržišta su razočarana i frustrirana, dok se i dalje čeka kako će Europa riješiti dvogodišnju dužničku krizu. Ta će kriza biti s nama još barem u prvoj polovici 2012. godine. Trenutačno padaju cijene svih rizičnijih investicija

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 11 mjeseci jer se ulagači, u strahu od produbljivanja europske dužničke krize, povlače iz rizičnijih investicija.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 1,2 i 2,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,8 posto, pa je u odnosu na početak godine u minusu više od 20 posto, zaronivši u 'tržište medvjeda'. Japanski Nikkei indeks na gubitku je od početka godine 17,5 posto, pa je ovogodišnji pad cijena na azijskim burzama veći nego na ostalim razvijenim tržištima. Američki S&P 500 indeks oslabio je od početka godine samo 3,5 posto. Prošlotjedni dogovor Europske unije o jačanju fiskalne discipline očito nije uvjerio ulagače da će europski čelnici zauzdati dužničku krizu, pa su jučer prinosi na talijanske obveznice dosegnuli nove rekordne razine.

 

„Tržišta su razočarana i frustrirana, dok se i dalje čeka kako će Europa riješiti dvogodišnju dužničku krizu. Ta će kriza biti s nama još barem u prvoj polovici 2012. godine. Trenutačno padaju cijene svih rizičnijih investicija“, kaže Ong Yi Ling, analitičar u tvrtki Phillip Futures. Osim europskih financijskih problema, ulagače zabrinjava i slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. Američko gospodarstvo sporo raste, eurozoni prijeti nova recesija, a rast kineskog gospodarstva usporava, na što ukazuju i novi podaci o slabljenju industrijskog sektora.

 

Prema izvješću HSBC banke, indeks menadžera nabave u Kini porastao je, dosuše, u studenome sa 47,7 na 49 bodova, no kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad industrijske aktivnosti. „Trenutačno nismo baš optimistični u vezi globalnog gospodarstva. Sva tri najveća svjetska gospodarstva bore se s problemima“, kaže Damien Boey, strateg u banci Credit Suisse. Zbog produbljivanja dužničke krize, na valutnim je tržištima euro i dalje pod pritiskom. Nakon što je jučer, po prvi puta od siječnja, potonuo ispod 1,30 dolara, rano jutros zaronio je na novu najnižu razinu u 11 mjeseci, na 1,2944 dolara. Kasnije se ponešto oporavio, pa se trenutačno kreće oko 1,2990 dolara.

 

Ionako negativno raspoloženje prema euru jutros je produbljeno nakon što je agencija Fitch Ratings smanjila kreditne rejtinge pet europskih banaka. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 101,60 na 101,35 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 77,95 na 78,05 jena. Nakon što je jučer potonula za više od 5 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala za 70-ak centi, na 95,72 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokijska burza, svjetska tržišta, dužnička kriza