Zagreb

GRADSKI PROSTOR: Bandić otvorio ZgForum: Ovdje će se bistriti zagrebačka arhitektura

Cilj je omogućiti aktivno sudjelovanje građana u pitanjima uređivanju Zagreba.

FOTO: Milan Bandić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je u Gajevoj ulici 27 otvorio ZgForum, novi multifunkcionalni i interaktivni gradski prostor u kojemu će se javnosti predstavljati značajniji gradski projekti.

Cilj je, među ostalim, omogućiti aktivno sudjelovanje građana u pitanjima uređivanju Zagreba, osobito njegovih javnih prostora.

"Ovo je mjesto susreta. Ovdje se pipa bilo i puls Vox populi, ovdje će se bistriti zagrebačka arhitektura. Ovo će biti centar izvrsnosti urbanizma grada Zagreba", istaknuo je gradonačelnik Bandić. Dodao je da će se u ZgForumu prožimati znanost i praksa, mišljenje građana i stav struke. "I neka to bude 24 sata, odnosno 365 dana", poručio je i dodao da su to čekali svi. Istaknuo je da će ovdje svaki građanin na licu mjesta u četiri oka s ljudima koji će tu stalno biti moći ne samo predlagati nego i kritizirati, da bi se zajedno došlo do najboljih rješenja za grad.

ZgForum će djelovati kao dio gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji će u samom srcu grada organizirati dijaloge, tribine i okrugle stolove o strategiji i razvoju grada, radionice, predavanja, izložbe te omogućavati uvide i rasprave o strateškim gradskim projektima. Bit će to prostor gdje će svaki građanin moći postaviti pitanja i uputiti prijedloge, ideje i sugestije iz tog područja koje će se dalje proslijeđivati stručnim službama.

Pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić-Bruvo istaknula je kako je to prostor u kojem će se odvijati cijeli niz aktivnosti namijenjenih komunikaciji s javnošću, kao organiziranje i modeliranje platformi za rasprave, razgovore s građanstvom i važnim pojedincima i skupinama, predstavljanje projekata. Rekla je kako se dosad dio takvih aktivnosti održavao u njihovom tramvaju postavljenom ispred Tehničkog muzeja i po potrebi u Tribinama grada Zagreba te da su iz mnoštva europskih i svjetskih primjera, kao što su muenchenski Plantreff i bečki Planungswerkstatt dobili dojam o tome kakav prostor trebaju i na koji bi način mogli najuspješnije ostvariti suradnju s javnošću.

Istaknula je da je prostor ZgForuma veličine 103 četvorna metra na dvije etaže te da je autorica idejnog rješenja njihova djelatnica arhitektica Ana Magdić.

U povodu otvorenja prostora priređena je izložba čija je glavna tema razvoj i realizacija ideje i vizualnog identiteta ZgForuma. Izložba je postavljena u prizemlju, a na polukatu i galeriji građani mogu pogledati druge plakate na kojima su slikovito prikazani osnovni podatci o gradu Zagrebu, Uredu za strategijsko planiranje i osnovne postavke Strategije razvoja grada Zagreba - ZagrebPlana. Na interaktivnoj karti građani označavaju kojem mjesnom odboru pripadaju, čime se kod građana želi razviti svijest o pripadnosti mjesnom odboru u kojem žive. Dio izložbe ZagrebPlana ići će 26. siječnja u Beč.

Tiskana je i Info brošura o ZgForumu na hrvatskom i engleskom jeziku te na Brailleovu pismu, a na ulazu u prostor ZgForuma je rampa koja omogućuje ulaz osobama s invaliditetom u kolicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, zgforum, milan bandić