A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fitch snizuje rejtinga za šest zemalja eurozone, uključujući Sloveniju? | Politika+
Mojbiz

BONITET: Fitch snizuje rejtinga za šest zemalja eurozone, uključujući Sloveniju?

Agencija očekuje da će završiti reviziju rejtinga tih zemalja do kraja siječnja.

Piše: P/H

Bonitetska agencija Fitch Ratings objavila je u petak da razmatra sniženje kreditnog rejtinga za šest zemalja eurozone - Italiju, Španjolsku, Irsku, Belgiju, Sloveniju i Cipar, za jednu ili dvije razine.

Agencija očekuje da će završiti reviziju rejtinga tih zemalja do kraja siječnja.

Izglede za kretanje rejtinga tih šest zemalja Fitch je označio kao negativne, što znači da je moguće njegovo sniženje u roku od tri mjeseca, prenose agencije. Agencija navodi kako je, nakon prošlotjednog summita EU-a, "zaključila da je 'sveobuhvatno rješenje' za krizu eurozone tehnički i politički izvan dosega".

Iz Moody'sa su najavili reviziju boniteta svih članica eurozone do ožujka, pa je to bila i neka orijentacija za to koliko vremena nova hrvatska vlada ima da investicijskom svijetu pošalje sve očekivane poruke. No, iz Fitcha najavljuju da  očekuju da će završiti reviziju rejtinga tih zemalja do kraja siječnja. Fitch je zadržao kreditni rejting Francuske na AAA, ali je izglede rejtinga te ključne članice eurozone promijenio iz stabilnih u negativne.

Agencija navodi da francuski rejting podupire bogato i raznoliko gospodarstvo zemlje, te ističe da je francuska vlada usvojila nekoliko mjera za jačanje svojih financija. Agencija istodobno navodi da će francuski dug dostići vrhunac od 92 posto BDP-a u 2014.

Francuski dužnosnici i investitori su se bojali da bi rejting Francuske mogao biti snižen, što bi imalo teške posljedice na europske napore da se obuzda dužnička kriza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, bonitet, moody's, fitch