Zagreb

GRADONAČELNIK: Milan Bandić: Građane ne treba 'lupati' novim cijenama

'Ne smijemo u krizno i recesijsko vrijeme građane udariti odmah po džepu.'

FOTO: Milan Bandić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, komentirajući najave o poskupljenju nekih komunalnih usluga, izjavio je danas da se to može razmatrati tek kad se iscrpe sve rezerve unutar gradske uprave i Zagrebačkog holdinga i da građane ne treba "lupati" s novim cijenama.

Podsjetivši da kao gradonačelnik daje suglasnost na povećanje cijena, Bandić je naglasio da će to eventualno učiniti, makar i jedan posto, tek kad ga uvjere da nema drugog izbora nego povećanje cijena.

"Ne smijemo u krizno i recesijsko vrijeme građane udariti odmah po džepu. Zagrepčani ne smiju platiti višu cijenu prvi, nego eventualno na kraju", istaknuo je i poručio da će nakon Nove godine predložiti mjere gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i Gradskoj skupštini.

Najavio je uštede i racionalizaciju u poslovanju kako bi građani što manje osjetili eventualna poskupljenja.

"Najprije ćemo mi stegnuti remen, a tek onda to tražiti od sugrađana. Dakle, povećanje cijena na kraju, a ne na početku i u tome ću biti odgovoran", poručio je, odgovarajući na novinarski upit nakon sudjelovanja u humanitarnoj akciji prodaje božićnih drvaca na glavnom zagrebačkom trgu.

Podsjetio je da četiri godine u Zagrebu nisu mijenjane cijene komunalnih usluga, ali da to ne znači da ih treba mijenjati, niti on to podržava, ali želi vidjeti što se može napraviti s uštedama i rezervama unutar Holdinga i gradske uprave, a tek onda razmišljati o korekciji cijena. To je prava istina, rekao je, dodavši kako je osobno, suprotno napisima u medijima, protiv povećanja cijena.

Na novinarsku primjedbu da građani Zagreba plaćaju najviši prirez u Hrvatskoj, Bandić je uzvratio da prema Zakonu o prirezu Zagreb kao grad s više od 30.000 stanovnika može imati prirez do 30 posto te da je Grad dosad iskoristio tek oko 60 posto, jer je prirez 18 posto.

"Dakle, imamo prostora još za 12 posto, ali ne mislimo povećavati prirez", ustvrdio je.

Naveo je da je cijena karata zagrebačkoga javnoga gradskog prijevoza dvostruko niža od onih u ostalim dijelovima Hrvatske, ali da to ne znači da građane treba "lupati" s novim cijenama. Podsjetio da je u Zagrebu kupljeno 140 novih tramvaja, 250 novih autobusa, te izgrađen pročistač otpadnih voda, jedini u Hrvatskoj i da to sve košta te da grad treba funkcionirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, cijene, milan bandić