Scena

KOBNA UŠTEDA : Panika u Francuskoj: Ugradili im otrovne implantate u grudi

Dvije žene su umrle, a 30 tisuća je onih kojima su ugrađeni otrovni silikoni

Piše: PolitikaPlus

Više od 30.tisuća Francuskinja, koje su u posljednjih deset godina povećale grudi, u panici je nakon što je otkriveno da u grudima nose implantate punjene industrijskim silikonom, piše Guardian.

 

Iz francuskog ministarstva zdravstva objavili su kako znaju za četiri slučaja ugradnje otrovnih implantata, no ističu kako ne mogu potvrditi da su silikoni uzrok tumora koje su žene dobile.

Francuska kompanija Poly Implant Prosthesis (PIP), koja silikone prodaje i u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, implantate je punila industrijskim silikonom umjesto skupljim medicinskim, pa je tako uštedjela čak milijardu eura.

 


'Vrećice' u kojima je silikon pakiran su pucale i iz njih je curila tekućina.
Uspaničene i preplašene žene su u srijedu protestirale pred francuskim ministarstvom zdravstva, optužujući državu da nije učinila dovoljno. One traže da im država plati vađenje silikona, a francuska vlada sada se suočava s mogućim astronomskim odštetama.


Skandal je otkriven prošle godine nakon čega je više od 2000 žena podnijelo tužbe zbog nastalih komplikacija.


Kompanija je zatvorena, a pokrenuta je i istraga nakon što je jedna žena koja je imala silikone umrla od raka dojke.


Iz francuskog ministarstva zdravstva objavili su kako znaju za četiri slučaja ugradnje otrovnih implantata, no ističu kako ne mogu potvrditi da su silikoni uzrok tumora koje su žene dobile. Do sada su dvije žene umrle.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

panika, silikonske grudi, francuska