A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kresimir-sever-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Krešimir Sever: Povećanje cijena je udar kojeg građani neće podnijeti | Politika+
Zagreb

PISAO HOLDINGU: Krešimir Sever: Povećanje cijena je udar kojeg građani neće podnijeti

'Od onih koji upravljaju Gradom očekujemo odgovornost prema onima koji su im dali svoje povjerenje i ukazali čast pa bi bilo logično da se u ovoj dubokoj krizi traže rješenja koja će građanima olakšati stanje, a ne ih gurnuti još dublje.'

FOTO: Krešimir Sever
Piše: PolitikaPlus

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever reagirao je na najave poskupljenja u gradu Zagrebu i poslao dopis Gradu Zagrebu i Gradskoj Skupštini grada u vezi najava dizanja cijena u Zagrebačkom holdingu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

'Potpuno je jasno kako će moguće povećanje cijena Holdinga imati negativan učinak i na gradsko gospodarstvo, koje će u tom slučaju, zbog nemogućnosti daljnjih unutarnjih ušteda, to povećanje ulaznih cijena morati pretočiti u povećanje vlastitih. Također, smatramo posebno važnim sazvati i hitnu sjednicu GSV-a Grada Zagreba kako bi se na njoj raspravilo pitanje funkcioniranja Holdinga i naplaćivanja njegova lošeg funkcioniranja od građana i gospodarstva.'

Poštovani,

sa nevjericom i posebnom zabrinutošću primili smo najave dizanja cijena Zagrebačkog holdinga. Naime, u ovoj izrazito teškoj situaciji u kojoj se građani nalaze i uz najave jednako teške, ako ne i teže nadolazeće godine, povećanje cijena Zagrebačkog holdinga je udar koji većina građana jednostavno neće moći podnijeti. Od onih koji upravljaju Gradom očekujemo odgovornost prema onima koji su im dali svoje povjerenje i ukazali čast pa bi bilo logično da se u ovoj dubokoj krizi traže rješenja koja će građanima olakšati stanje, a ne ih gurnuti još dublje.

 

Najveći dio građana već se odavno odrekao puno toga jer im srozana kupovna moć ne dopušta drukčije, pa čak ni onima sa prosječnim primanjima,  a što su mogli boljih minulih godina. Tako su građani prisiljeni drastično štedjeti na odjeći, obući, kućanskim aparatima, popravcima u svojim domovima, energiji, potrošnji vode (koliko je moguće), mijenjaju navike pri kupnji higijenskih potrepština, a sve više štede i na hrani. Dignu li se sada cijene u Zagrebačkom holdingu, a radi se u pravilu o nečemu gdje obitelji, građani ne mogu štedjeti više zbog vrste usluga i njihovih cijena, to će ih zbog udjela troška stanovanja u ukupnom mjesečnom trošku bacati na koljena.

 

Kad se formirao Holding, upozoravali smo na moguće probleme. Tada se veći broj profitabilnih gradskih tvrtki „utopio“ u mega Holding, a već je dugo vremena jasno, i u mega gubitaša. Neprihvatljiva je teza kako se „četiri godine kreditiraju građani“ (nepodizanjem cijena), kao da su građani tu radi gradonačelnika, gradske uprave i Holdinga, a ne obratno. Nije Holding neuspješan radi građana pa da oni to moraju platiti. Niti je neuspješan radi zaposlenih u Holdingu pa da se sve loše funkcioniranje toga mega gubitaša lomi i preko jednih i preko drugih.

 

Očekujemo od onih koji vode Grad da to čine služeći interesima građana i na zadovoljstvo tih istih građana. Podizanje cijena Holdinga sigurno nije nešto što je u interesu građana niti može doprinijeti njihovu zadovoljstvu. Dapače, gurnut će ih samo još dublje u glib u koji su zbog krize, ali i cjelovite gospodarske i socijalne situacije, potonuli.

 

Tražimo da se odustane od podizanja cijena Holdinga, a umjesto toga ispita svrhovitost njegovog ovakvog postojanja i da se sustav gradskih tvrtki uredi tako da što je moguće učinkovitije služi interesima građana. Potpuno je jasno kako će moguće povećanje cijena Holdinga imati negativan učinak i na gradsko gospodarstvo, koje će u tom slučaju, zbog nemogućnosti daljnjih unutarnjih ušteda, to povećanje ulaznih cijena morati pretočiti u povećanje vlastitih. Također, smatramo posebno važnim sazvati i hitnu sjednicu GSV-a Grada Zagreba kako bi se na njoj raspravilo pitanje funkcioniranja Holdinga i naplaćivanja njegova lošeg funkcioniranja od građana i gospodarstva.

 

Očekujemo od Vas da prevlada razum i Vaš osjećaj odgovornosti prema građanima i gradskom gospodarstvu te  nužno  razumijevanje stanja u kojem se oni nalaze i da cijene Holdinga, kad već ne najavljujete njihovo spuštanje, barem ostanu na dosadašnjoj razini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKI HOLDING, ZAGREB, KREŠIMIR SEVER