Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Oracle srušio Nasdaq indeks, S&P blago ojačao

Prva ponuda trogodišnjih povoljnih zajmova Europske središnje banke izazvala je jučer veliku potražnju, pa se više od 500 europskih banaka zadužilo ...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 blago porasli, dok je Nasdaq indeks pao, jer su slabi poslovni rezultati Oraclea otvorili pitanje poslovnih uvjeta u cjelokupnom tehnološkom sektoru.

 

Dow Jones indeks ojačao je 4 boda, ili 0,03 posto, na 12.107 bodova, a S&P 500 0,19 posto, na 1.243 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,99 posto, na 2.577 bodova. Cijena dionice Oraclea potonula je 12 posto, nakon što je taj softverski div, po prvi puta nakon 10-ak godina, razočarao svojim kvartalnim poslovnim rezultatima. Time se Oracle pridružio sve dužoj listi kompanija, uključujući i niz velikih imena iz tehnološkog sektora, čiji rezultati i procjene daljnjeg poslovanja zvone na uzbunu. Zbog toga su pojeftinile i dionice ostalih tehnoloških divova. Cijena IBM-a pala je više od 3, a Cisco Systemsa 2,6 posto.

 

Špekulacije da će banke kredite ECB-a koristiti za kupnju njemačkih, a ne talijanskih i španjolskih obveznica, zabrinule su ulagače. Premda su ECB-ovi krediti povećali kreditni potencijal, preostaje još puno problema

 

„Oracle je tehnološka priča, no postoje strahovanja da bi to mogla biti i šira ekonomska priča. Još nismo spremni ići tako daleko, no jasno je da ulagači nisu sigurni kakva je gospodarska situacija, posebice zbog nesigurnosti u Europi“, kaže Brad Sorensen, direktor u tvrtki Charles Schwab. Sorensen i nadalje očekuje „nešto dramatičnije oscilacije cijena dionica nego što je to normalno“, zbog mršavog obujma trgovanja uoči božićnih i novogodišnjih blagdana. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde. Pritom je oko 59 posto dionica na Wall Streetu dobilo na vrijednosti, dok ih je oko 48 posto na Nasdaqu izgubilo na vrijednosti.

 

U fokusu ulagača bile su i vijesti iz Europe. Prva ponuda trogodišnjih povoljnih zajmova Europske središnje banke izazvala je jučer veliku potražnju, pa se više od 500 europskih banaka zadužilo za gotovo 490 milijardi eura.

 

To je pobudilo nade da se dužnička kriza može ublažiti ako će banke taj novac koristiti za kupnju talijanskih i španjolskih obveznica, kako bi se smanjili prinosi na dugove tih prezaduženih članica eurozone. No, kako je došlo do daljnjeg povećanja razlike u prinosima između njemačkih i talijanskih obveznica, tako su zaredale špekulacije da taj svježi novac ne ide tamo gdje je najpotrebniji.

 

„Špekulacije da će banke kredite ECB-a koristiti za kupnju njemačkih, a ne talijanskih i španjolskih obveznica, zabrinule su ulagače. Premda su ECB-ovi krediti povećali kreditni potencijal, preostaje još puno problema“, kaže Ryan Larson, direktor u fondu RBC Global Asset Management, dodavši da ne može potvrditi niti jednu od špekulacija na tržištu. Ipak, u posljednjem dijelu jučerašnjeg trgovanja zabrinutost u vezi europske dužničke krize ponešto je ublažena, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks završili u pozitivnom području. Zahvaljujući tome, ulagači se i dalje nadaju da bi uobičajeni uspon cijena dionica krajem godine mogao izbrisati ovogodišnji minus S&P 500 indeksa od 1,1 posto. U odnosu na početak godine, i Nasdaq indeks je na gubitku, 2,8 posto, dok je Dow Jones u plusu 4,6 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,55 posto, na 5.389 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,95 posto, na 5.791 bod, a pariški CAC 0,82 posto, na 3.030 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta