Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijske burze oslabile, tečaj eura pao

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, jer ulagači nisu sigurni koliki će dio kredita, biti usmjeren u kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone.

Piše: PolitikaPlus

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon dvodnevnog rasta, a pao je i tečaj eura jer ulagači nisu sigurni koliki će dio kredita, koje je jučer ECB plasirao europskim bankama, biti usmjeren u kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone.

 

Ulagači su se nadali da će krediti koje su banke povoljno dobile od ECB-a biti plasirani i u obveznice prezaduženih članica eurozone, no jučer su porasli prinosi na španjolske i talijanske obveznice, prvi puta nakon osam dana, što ukazuje na slabljenje potražnje za njima.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 0,7 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,7 posto. Na jučerašnjoj ECB-ovoj aukciji trogodišnjih zajmova, prvoj takve vrste u povijesti središnje banke eurozone, više od 500 teškoćama pogođenih europskih banaka zadužilo se za gotovo 490 milijardi eura, znatno više od očekivanih 310 milijardi.

 

To je povećalo kreditni potencijal europskih banaka i time ublažilo strahovanja ulagača od izbijanja kreditne krize, no to, upozoravaju analitičari, ne rješava izravno problem prezaduženih članica eurozone. „Krediti ECB-a predstavljaju dobar potez, no to ne rješava dužničke probleme eurozone i to je samo jedan način da bi se kupilo vrijeme. Stoga ulagači i dalje nisu skloni rizičnijim investicijama“, kaže Shinsuke Kanabu, direktor u brokerskoj kući Central Tanashi. Analitičari također kažu da će krediti ECB-a smanjiti cijenu kreditiranja europskih banaka na otvorenom tržištu u eurima, ali ne i u dolarima. Uz to, banke će vjerojatno koristiti te kredite za plaćanje vlastitih dugova dok se nastoje riješiti loše imovine i poboljšati bilance, a ne za povećanje kreditiranja.

 

„S bilancama pod pritiskom i sa zahtjevom da se po sustavu Basel III poveća odnos kapitala, banke će biti pred iskušenjem da održe tu dodatnu likvidnost, a ne da je plasiraju gospodarstvu“, pišu analitičari BNP Paribas banke. Ulagači su se nadali da će krediti koje su banke povoljno dobile od ECB-a biti plasirani i u obveznice prezaduženih članica eurozone, no jučer su porasli prinosi na španjolske i talijanske obveznice, prvi puta nakon osam dana, što ukazuje na slabljenje potražnje za njima.

 

Zbog toga je ponovno pod pritiskom i europska valuta. Jučer se u jednom trenutku tečaj eura primaknuo i razini od 1,32 dolara, no kasnije je oštro pao. Jutros se na azijskim valutnim tržištima stabilno kreće oko 1,3060 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće oko 101,90 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 77,75 na 78,05 jena. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je jutros 15-ak centi, na 98,80 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, svjetska tržišta, TOKIJSKA BURZA, cijena dionica, ecb