A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-021.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Junk obveznice: S&P snizio mađarski kreditni rejting, ne preporučuje ulaganja | Politika+
Mojbiz

BONITET: Junk obveznice: S&P snizio mađarski kreditni rejting, ne preporučuje ulaganja

Prognoza je negativna, što znači da postoji 30-postotna šansa da rejtnzi budu sniženi u idućih godinu dana.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu mađarski kreditni rejting, sugerirajući da ne preporučuje ulaganja u mađarske dužničke papire zbog promjena regulatornog okvira.

"Sniženje odražava naše mišljenje da su predvidivost i vjerodostojnost mađarskog regulatornog okvira dodatno oslabljeni"

Mađarski rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti snižen je s BBB-/A-3 na BB+/B, što znači bezvrijedan status. Rejtinzi su ujedno isključeni iz popisa za razmatranje radi mogućeg daljnjeg sniženja, u koji su uvršteni 11. studenog. Prognoza je negativna, što znači da postoji 30-postotna šansa da rejtnzi budu sniženi u idućih godinu dana.

"Sniženje odražava naše mišljenje da su predvidivost i vjerodostojnost mađarskog regulatornog okvira dodatno oslabljeni", stoji u priopćenju agencije. U kontekstu spora oko neovisnosti mađarske središnje banke, u S&P-u zaključuju da vladini potezi "nameću pitanje o neovisnosti nadzornih institucija i kompliciraju poslovno okruženje za ulagače".

Vlada premijera Viktora Orbana predložila je zakon koji bi po mišljenju kritičara ograničio ovlasti guvernera središnje banke i pojačao utjecaj parlamenta na odluke o razini kamatnih stopa. Guverner mađarske središnje banke Andras Simor kazao je da reformom vlada "u potpunosti preuzima" središnju banku, čime smo se opasno približili konačnoj eliminaciji neovisnosti središnje banke, tvrdi on.

Vlada tvrdi da reformom želi spriječiti ponavljanje problema iz prošlosti. Europska unija zatražila je od Budimpešte da odustane od tih planova.

U S&P-u smatraju da su "promjene u ustavu i u funkcioniranju pojedinih neovisnih institucija, uključujući središnju banku i ustavni sud, potkopale efikasnost mađarskih institucija".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P, STANDARD & POOR'S, BONITET, KREDITNI REJTING, MAĐARSKA, VIKTOR ORBAN, ANDRAS SIMOR